Στα χαρτιά έμειναν τα πάνω από 50 εκατ. δημόσιων εσόδων από τις κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς οι Ελληνες οδηγοί είτε προσφεύγουν στα δικαστήρια, είτε απλώς… αδιαφορούν.
Το 2014 βεβαιώθηκαν 382.361 παραβάσεις σε όλη την Επικράτεια με βασική αιτία την υπερβολική ταχύτητα, την μη χρήση κράνους αλλά και την κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.
Πάνω από 40% των προστίμων για παρανομίες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καταλήγουν σε δικαστικές διαμάχες, ενώ ένα επίσης μεγάλο ποσοστό από αυτά που δεν οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες, δεν πληρώνονται, λόγω οικονομικής αδυναμίας των οδηγών και γίνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Κάθε χρόνο η Τροχαία βεβαιώνει περίπου 380.000 παραβάσεις σε όλη τη χώρα επιδίδοντας τις ανάλογες κλήσεις στους οδηγούς ΙΧ, φορτηγών και δικύκλων, ωστόσο πάνω από 160.000 κλήσεις αμφισβητούνται και λύνονται δικαστικά.
Άμεσα πληρωτέες είναι οι κλήσεις οι οποίες αφορούν παράνομο παρκάρισμα ή άλλες που όταν πληρώνονται μέσα σε 5 μέρες έχουν έκπτωση 50%.
Ωστόσο οι κλήσεις για αλκοτέστ, υπερβολική ταχύτητα και επικίνδυνη οδήγηση που επιφέρουν πρόστιμα από 350 έως και 2.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής καταλήγουν στα δικαστήρια και ανάλογα με την απόφαση οι οδηγοί καλούνται είτε να πληρώσουν άμεσα το ποσό που τους εκδικάστηκε είτε απαλλάσσονται της κατηγορίας.