Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η Τράπεζα θα ξοδέψει συνολικά 5 δισ. δολάρια μέχρι το 2020 – ποσό διπλάσιο αυτού που είχε ξοδέψει τα τελευταία πέντε χρόνια – σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τα πάνω από 120 εκατ. παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο και άλλα 250 εκατ. περίπου τα οποία δεν μπορούν να γράψουν ή να διαβάσουν παρά το γεγονός ότι παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ ανέφερε πως η Τράπεζα θα υιοθετήσει ένα σύστημα χρηματοδότησης που βασίζεται σε θετικά αποτελέσματα και κάτω από το οποίο τα ενδιαφερόμενα κράτη θα χρηματοδοτούνται μόνο εφόσον πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους.
Η ανακοίνωση έγινε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Παιδείας που διεξάγεται στη Νότιο Κορέα, στο οποίο δίνουν το παρόν πάνω από 160 χώρες σήμερα με σκοπό να θέσουν τους στόχους για την παιδεία, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες, για τα επόμενα 15 χρόνια.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η επένδυση στη παιδεία είναι βασικός παράγοντας στην καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας παγκοσμίως αλλά και στόχος που έχει θέσει η ίδια η Τράπεζα μέσω ενός προγράμματος που θα «τρέξει» έως το 2030.