«Αρχαία Ελληνική τεχνολογία- Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων» στο Συνεδριακό Κέντρο του Elite City Resort

0

O καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης κος Κυριάκος Ευσταθίου θα μιλήσει για το θέμα «Αρχαία Ελληνική τεχνολογία- Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Elite City Resort.

Untitled-1 copy

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας, ο οποίος κατασκευάστηκε πριν από 2.200 χρόνια. Χρησιμοποιείτο για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και, πιθανώς, των πλανητών, στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων, Τα τελευταία 7 χρόνια συγκροτήθηκε μια ομάδα ερευνητών στο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε η κατασκευή πιστών και λειτουργικών αντιγράφων του Μηχανισμού.

Untitled-2 copy

Η ομάδα απαρτίζεται αυτή την στιγμή από τους: καθηγητή του τμήματος μηχανολόγων κο. Κυριάκο Ευσταθίου, τον  καθηγητή αστρονομίας του τμήματος φυσικής κο.Ιωάννη Σειραδάκη, τη διδάκτορα του τμήματος φυσικής  κα. Μαγδαληνής Αναστασίου, τους διπλωματούχους μηχανολόγους μηχανικούς, υποψήφιους διδάκτορες, Αλέξανδρο Μπασιακούλη και Μαριάννα Ευσταθίου και τον αρχαιολόγο δύτη Αλέξανδρο Τούρτα.

 

 

Aπό τα αποτελέσματα της  έρευνας  έχουν ήδη προκύψει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και οκτώ (8) αντίγραφα του Μηχανισμού τα οποία εκτίθενται σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Παρασκευή 21.08.15 και ώρα 19:00.

Είσοδος ελεύθερηShare.

Leave A Reply