Η αρχική ονομασία της ήταν Ποταμός ,από το ποτάμι που την διέσχιζε, αλλά μετονομάστηκε Στούπα από τα στουπιά που έβαζαν οι ντόπιοι στην θάλασσα για να μαλακώσουν και να τα επεξεργαστούν εύκολα. Η ποικιλία του τοπίου μοναδική. Κοσμήματα ,αληθινά δώρα της φύσης , τα ποταμάκια, οι γλυφάδες , οι απίθανες σπηλιές , τα λιμανάκια, τα νησάκια και ο λόφος του Κάστρου . Οι εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις .
Εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ μπαρ στην παραλία καλύπτουν γαστρονομικά όλα τα γούστα.
Οι δυο γραφικές , ρηχές ,αμμώδεις και οργανωμένες παραλίες με τα διαυγέστατα νερά ,έλκουν επισκέπτες απ όλα τα μέρη του κόσμου.
Η Καλογριά είναι από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Έξω έχει άνετη φαρδιά αμμουδιά. Μπροστά στο κύμα θα βρούμε ομπρέλες και ξαπλώστρες, από πίσω beach volley, πιο πίσω τεράστια δέντρα για φυσική σκιά, ακόμη πιο πίσω 2 beach bar και 3-4 ταβέρνες. Μέσα στο νερό είναι επίσης αμμώδης. Τα νερά είναι ρηχά και πεντακάθαρα. Σε μια άκρη της παραλίας από το βυθό αναβλύζουν δροσερά πηγαία γλυκά νερά. Στην περιοχή αυτή λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και οργανωμένο Camping. Σ’ αυτήν την παραλία έζησαν για 2 χρόνια (1917 – 1918) ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς. Εδώ εμπνεύστηκε ο Κρητικός συγγραφέας το διάσημο ανά την υφήλιο ομώνυμο έργο του. Σήμερα οι μισοί αλλοδαποί που επισκέπτονται την περιοχή κρατούν στα χέρια τους το βιβλίο “Ζορμπάς” (οι άλλοι μισοί βέβαια κρατούν το βιβλίο “Μάνη”, του Πάτρικ Λη Φέρμορ…).
Η Στούπα το χειμώνα συγκρατεί μόνιμο πληθυσμό περίπου 630 κατοίκων, ενώ το καλοκαίρι καταφθάνουν εδώ δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη, κυρίως Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ελβετία, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Σκανδιναβικές χώρες. Το χωριό μέχρι και το 2010 υπαγόταν στο Δήμο Λεύκτρου, τώρα πια όμως με το νέο σχέδιο Καλλικράτης η Στούπα ανήκει στο νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Μάνης. Να σημειώσουμε ακόμη ότι στους μόνιμους κατοίκους συμπεριλαμβάνονται και πολλοί Δυτικοευρωπαίοι. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ασχολούνται με τον τουρισμό, υπάρχουν όμως και άλλοι που καλλιεργούν ελαιόδεντρα…

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το χωριουδάκι Λεύκτρον από το οποίο κατέβηκαν οι πρώτες οικογένειες και έκτισαν σιγά-σιγά την Στούπα .Η πόλη του Λεύκτρου είναι πανάρχαια και σύμφωνα με τον Παυσανία είχε χτιστεί ο ναός της θεάς Αθηνάς. Κατά τη περίοδο της Φραγκοκρατίας, το κάστρο της ανοικοδομήθηκε και μετονομάστηκε σε Μποφώρ.