ΚΟΣΜΟΣ

Σαν Σήμερα | 27 Μαρτίου

today27/03/2016 9

Φόντο
share close

Γεγονότα

  • 1309 – Ο Πάπας Κλήμης Ε’ αφορίζει τη Βενετία και όλους τους κατοίκους της.
  • 1625 – Ο Κάρολος Α’ γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, ενώ διεκδικεί και τον τίτλο του βασιλιά της Γαλλίας.
  • 1794 – Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. θεσπίζει μόνιμο ναυτικό και εγκρίνει την κατασκευή έξι φρεγατών.
  • 1794 – Η Δανία και η Σουηδία συνάπτουν συμφωνία ένοπλης ουδετερότητας για την προστασία του εμπορίου.
  • 1809 – Μία Γαλλο-Πολωνική δύναμη νικά τους Ισπανούς στη μάχη της Θιουδάδ Ρεάλ.
  • 1814 – Αμερικανικές δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατηγό Άντριου Τζάκσον νικούν τους Ινδιάνους στην κεντρική Αλαμπάμα.
  • 1821 – Οι Έλληνες νικούν τους Οθωμανούς στη Μάχη του Αγίου Αθανασίου Καρύταινας.
  • 1833 – Ο Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ, αρμόδιος για τα εκκλησιαστικά θέματα του Συμβουλίου της οθωνικής Αντιβασιλείας, συγκροτεί κληρικολαϊκή νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του Σπυρίδωνα Τρικούπη με σκοπό την εκπόνηση οριστικού σχεδίου διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  • 1871 – Πραγματοποιείται ο πρώτος διεθνής αγώνας ράγκμπι, όταν η Σκωτία νικά την Αγγλίαστο Εδιμβούργο.
  • 1881 – Ξεσπούν ταραχές στο Μπεϊσινγκστόουκ της Αγγλίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην καθημερινή εκστρατεία του Στρατού της Σωτηρίας με την οποία προωθείται η αποχή από το αλκοόλ.
  • 1884 – Ένας όχλος στο Σινσινάτι του Οχάιο επιτίθεται στους ενόρκους των οποίων η ετυμηγορία ήταν ανθρωποκτονία από αμέλεια σε μία σαφή περίπτωση δολοφονίας. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, ο όχλος θα δημιουργήσει ταραχές και θα καταστρέψει το Δικαστικό Μέγαρο.
  • 1886 – Ο διάσημος πολεμιστής των Απάτσι, Τζερόνιμο, παραδίνεται στον αμερικανικόστρατό.
  • 1890 – Ανεμοστρόβιλος χτυπά το Λούισβιλ στο Κεντάκι των Η.Π.Α. σκοτώνοντας 76 άτομα και τραυματίζοντας 200.
  • 1918 – Η Βεσσαραβία προσαρτάται στο Βασίλειο της Ρουμανίας.
  • 1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας της Γιουγκοσλαβίαςανατρέπουν την κυβέρνηση σ’ ένα αναίμακτο πραξικόπημα.
  • 1958 – Ο Νικίτα Χρουστσόφ εκλέγεται πρόεδρος της Κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης, αντικαθιστώντας τον Γκεόργκι Μαλενκόβ.
  • 1961 – Κλείνουν οι φυλακές Γυάρου με τη μεταφορά σε άλλες φυλακές των τελευταίων 137 κρατουμένων, πολιτικών στη μεγάλη πλειοψηφία τους, που βρίσκονταν εκεί.
  • 1962 – Η Ένωσις Κέντρου ανακοινώνει ότι θα απόσχει της επαναληπτικής εκλογής της 8ης Απριλίου στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, καθώς δεν θα τις διεξαγάγει “τίμιον κράτος” και επαναλαμβάνει τα αιτήματα για νέο εκλογικό νόμο, μεταβατική κυβέρνηση και διεξαγωγή εκλογών, τα οποία απορρίπτει η κυβέρνηση.
  • 1963 – Καθεστωτικό θέμα θέτει ο Γεώργιος Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι “ο Ανώτατος Άρχων ταυτίζεται με την παράνομον κυβέρνησιν της ΕΡΕ” ύστερα από συνάντηση του βασιλιά Παύλου με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
  • 1963 – Εγκανιάζεται η λεωφόρος Ιλισσού, η οποία κατασκευάστηκε επί της κοίτης του αρχαίου ποταμού, για να αποτελέσει μία από τις κύριες αρτηρίες της Αθήνας.
  • 1963 – Εγκαινιάζεται το τουριστικό εστιατόριο Διόνυσος στο λόφο Φιλοπάππου στην Αθήνα.
  • 1964 – Ζήτημα αναγνώρισης της θητείας τους στον Ε.Λ.Α.Σ. ως συντάξιμης, θέτουν οι παλαίμαχοί του.
  • 1977 – Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία: 583 άνθρωποι σκοτώνονται σε σύγκρουση δύο αεροσκαφών τύπου Boeing 747 στο αεροδρόμιο της Τενερίφης, στα Κανάρια νησιά της Ισπανίας.

Γεννήσεις

  • 972 – Ροβέρτος Β’, βασιλιάς της Γαλλίας
  • 1797 – Αλφρέ ντε Βινύ, Γάλλος συγγραφέας
  • 1845 – Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, Γερμανός φυσικός
  • 1886 – Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε, Γερμανός αρχιτέκτονας
  • 1901 – Καρλ Μπαρκς, Αμερικανός σκιτσογράφος
  • 1912 – Τζέιμς Κάλαχαν, Άγγλος πολιτικός
  • 1917 – Σάιρους Βανς, Αμερικανός πολιτικός
  • 1927 – Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, Ρώσος τσελίστας και διευθυντής ορχήστρας
  • 1931 – Ντέιβιντ Γιάνσεν, Αμερικανός ηθοποιός
  • 1941 – Ιβάν Γκασπάροβιτς, Σλοβάκος πολιτικός
  • 1941 – Λίζε Πρόκοπ, Αυστριακή αθλήτρια και πολιτικός
  • 1955 – Λευτέρης Πανταζής, Έλληνας τραγουδιστής
  • 1955 – Μαριάνο Ραχόι, Ισπανός πολιτικός
  • 1957 – Κώστας Βασιλακάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
  • 1963 – Κουέντιν Ταραντίνο, Αμερικανός σκηνοθέτης
  • 1966 – Ζάρκο Πάσπαλι, Σέρβος καλαθοσφαιριστής
  • 1970 – Μαράια Κάρεϊ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
  • 1972 – Τσάρλι Χάας, Αμερικανός παλαιστής
  • 1974 – Γεώργιος Κουμανταράκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1975 – Φέργκι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
  • 1981 – Κακάου, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
  • 1986 – Μάνουελ Νόιερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής
  • 1990 – Κίμπρα, Νεοζηλανδή τραγουδοποιός
  • 1990 – Νικολά Ν’Κουλού, Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

  • 1378 – Πάπας Γρηγόριος ΙΑ΄
  • 1564 – Λουτφί Πασάς, Οθωμανός πολιτικός
  • 1770 – Τζιοβάννι Μπαττίστα Τιέπολο, Ιταλός καλλιτέχνης
  • 1897 – Ανδρέας Αναγνωστάκης, Έλληνας ιατρός
  • 1952 – Τογιόντα Κιιχίρο, Ιάπωνας βιομήχανος
  • 1968 – Γιούρι Γκαγκάριν, Σοβιετικός κοσμοναύτης
  • 1972 – Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ, Ολλανδός καλλιτέχνης
  • 1989 – Τζακ Στάριτ, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
  • 2002 – Μπίλι Γουάιλντερ, Αμερικανός σκηνοθέτης
  • 2006 – Στάνισλαβ Λεμ, Πολωνός συγγραφέας
  • 2010 – Βασίλι Σμισλόφ, Ρώσος σκακιστής
  • 2010 – Καίσαρ Αλεξόπουλος, Έλληνας φυσικός

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it