Ο Orestes Estevez δουλεύει καθημερινά σκληρά στο σπίτι του. Η μυρωδιά του κρασιού ξεχειλίζει και φτάνει μέχρι και την επόμενη γωνία. Ο 65χρονος και η οικογένειά του, φροντίζουν να γεμίζουν τα μεγάλα γυάλινα μπουκάλια με σταφύλια, τζίντζερ και ιβίσκο και ύστερα τοποθετούν κάτι εντελώς ασυνήθιστο στα στόμια τους. Προφυλακτικά. Ναι, προφυλακτικά. Μην εκπλήσσεστε. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που αυτό είναι το τελευταία στάδιο της διαδικασίας οινοποίησης, σε μια χώρα που κατά τα άλλα είναι παγκοσμίως γνωστή για το ρούμι της.
Το οινοποιείο του Κουβανού με το αρχαιοελληνικό όνομα ονομάζεται «El Canal». Είναι μια επιχείρηση που τα πάει εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια. Το κρασί που παράγει κάθε χρόνο είναι συνήθως αρωματισμένο με κάρδαμο, τεύτλα και γκουάβα, ενώ η παραγωγή αποτιμάται σε χιλιάδες λίτρα. Μόλις ο Orestes τελείωσε την καριέρα του στον στρατό και η κομμουνιστική Κούβα άρχισε να βγαίνει σιγά σιγά από το καβούκι της, άνοιξε το 2000 ένα οινοποιείο. Αν και με το κρασί ασχολείται για δεκαετίες.
Συνέχεια άρθρου athensmagazine.gr
Πηγή: athensmagazine.gr