Οι συγκεκριμένοι λοιπόν στην Αγγλία, μπήκαν σε θησαυροφυλάκιο… αλά Τομ Κρουζ στο Mission: Impossible και έκλεψαν περίπου 160 παλαιά βιβλία αξίας άνω των 2.5 εκατομμυρίων δολαρίων!
Αργά το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου, τρεις κλέφτες που διαφεύγουν ακόμα της σύλληψης, μπούκαραν μέσω του φεγγίτη ενός κτιρίου που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Heathrow, στην συνέχεια κατέβηκαν περίπου 13 μέτρα μέχρι το πάτωμα, παρακάμπτοντας τους αρκετούς συναγερμούς ασφαλείας και έκλεψαν τα σπάνια βιβλία.
Τα συγκεκριμένα βιβλία προορίζονταν για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Καλιφόρνια και η αξία τους ξεπερνούσε τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια!
Ο τρόπος τους, κινηματογραφικός.
Αφού κατέβηκαν στο πάτωμα από τον φεγγίτη, έβαλαν τα βιβλία που ήθελαν σε σακ βουαγιάζ, αναρριχήθηκαν ξανά μέσω ειδικών σχοινιών στην οροφή του κτιρίου και επιβιβάστηκαν σε ένα φορτηγό που τους περίμενε απέξω.
Η διαδικασία αυτή κράτησε πάνω από 2 ώρες.
«Πίσω από αυτά τα βιβλία υπάρχει πολλή δουλειά γιατί πρέπει να ψάξουμε να τους συλλέκτες-ιδιοκτήτες τους, να επικοινωνήσουμε με τους οίκους δημοπρασιών να “έχουν το νου τους” μήπως πουληθούν» είπε η Alessandro Meda Riquier, μια από τις πληγείσες εμπόρους στο Sky News.
Το πιο ακριβό και σπάνιο ήταν μια δεύτερη έκδοση του “On the Revolutions of the Heavenly Spheres” του Κοπέρνικου από το 1566 και στο οποίο ο αστρονόμος εισήγαγε την επαναστατική θεωρία του ότι ο ήλιος και όχι η Γη, είναι το κέντρο του σύμπαντος.
Το βιβλίο αυτό αξίζει πάνω από $ 250.000!
Ανάμεσα στα υπόλοιπα βιβλία που κλάπηκαν ήταν και αρκετά σπάνιες εκδόσεις από την Θεία Κωμωδία του Δάντη, βιβλία του Νεύτωνα, του Γαλιλαίου, ακόμα και του Ντα Βίντσι.
«Νομίζω ότι είναι ένα πραγματικό μυστήριο. Πραγματικά αναρωτιέμαι πως γνώριζαν ότι τα βιβλία ήταν εκεί και πάνω από όλα, ποιο ήταν το πραγματικό τους κίνητρο», δήλωσε στο Daily Beast ο υπεύθυνος ασφαλείας.
Μια από τις πιθανές θεωρίες που εξετάζει η αστυνομία του Λονδίνου για την κλοπή, είναι εκείνη της «κατά παραγγελίας». Θεωρούν δηλαδή ότι κάποιος πάμπλουτος αγοραστής, ανέθεσε ειδικά στους κλέφτες να πάρουν αυτούς τους συγκεκριμένους τίτλους.
Και αυτό γιατί τα παλαιά βιβλία είναι πολύ δύσκολο να πωληθούν στην νόμιμη αγορά και ως εκ τούτου πέφτει η καθαρή αξία του τίτλου.
Όταν ένα σπάνιο βιβλίο «χάνεται», οργανώσεις όπως η Ένωση Παλαιοβιβλιοπωλών Αμερικής (ABAA) λαμβάνουν γρήγορα μέτρα για να προειδοποιήσουν τα μέλη τους έτσι ώστε οι έμποροι να μπορούν να είναι σε επιφυλακή για όποιον προσπαθήσει να το πουλήσει σε Οίκους Δημοπρασιών.
Πηγή: gazzetta.gr