NEWSFEED

Τέλος η Παραλιακή|Πού μεταφέρεται η Λεωφόρος Ποσειδώνος

today24/05/2017 4

Φόντο
share close

Πού μεταφέρεται η Λεωφόρος Ποσειδώνος; Τι αλλάζει στην παραλιακή;

Αφού ξεπεράστηκε ο κίνδυνος- που είχε προκύψει ακριβώς πριν από ένα χρόνο να δημιουργηθούν στο γήπεδο του Beach Volley στην Καλλιθέα αίθουσες δικαστηρίων και χώροι κράτησης, αρχίζει η πρώτη φάση των έργων που θα αλλάξουν την όψη της παραλιακής.

Σύμφωνα με το capital.gr, προχθές, η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε τη σύμβαση, αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, με την Άκτωρ για την υλοποίηση της πρώτης φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Τα έργα, που ανέλαβε η κατασκευαστική- έχοντας προσφέρει έκπτωση 53,54%-θα ολοκληρωθούν σε λιγότερο από 2 χρόνια (21 μήνες) και θα επιτρέψουν την αντιπλημμυρική θωράκιση της παραλιακής. Σε συνδυασμό με την ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης, την υλοποίηση νέων ξενοδοχείων επί της Λεωφόρου Συγγρού, την κατασκευή νέων κτηρίων γραφείων εφοπλιστικών ομίλων και την λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το παράκτιο μέτωπο της Αθήνας αλλάζει αργά, αλλά σταθερά, όψη.

Ο φαληρικός όρμος

Η πρώτη φάση των έργων για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνει:

– Την μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, κατά περίπου 90 μέτρα, προς τη θάλασσα, όπου σε ορισμένα σημεία θα «βυθιστεί». Ουσιαστικά, θα καταργηθεί ο υπερυψωμένος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει την λεωφόρο Συγγρού με την Εθνική οδό και θα δημιουργηθεί νέος δρόμος. Η τμηματική μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος είναι το πιο απαιτητικό έργο, ενώ προβλέπεται ότι στη θέση του υπερυψωμένου δρόμου θα δημιουργηθεί ξηρό κανάλι που θα βρίσκεται παράλληλα με το νέο δρόμο και θα υποδέχεται τα ύδατα.

– Τη δημιουργία συστήματος καθαρισμού του Κηφισού και βιολογικού καθαρισμού των ομβρίων υδάτων ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα νερού για το πάρκο που θα δημιουργηθεί. Στο σύστημα αυτό θα λειτουργούν αγωγοί με αμφίδρομη κατεύθυνση ροής και θα μπορούν να «τραβούν» νερό από τη θάλασσα και να «καθαρίζουν» την κοίτη από στάσιμα νερά.

Η Περιφέρεια Αττικής εκτιμά ότι το έργο θα απαλλάξει από τον κίνδυνο των πλημμυρικών φαινομένων 160 χιλιάδες κατοίκους, θα εντάξει την περιοχή στον τουριστικό χάρτη, επιτρέποντας την πρόσβαση στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαμβάνει έκταση 800 περίπου στρεµµάτων κατά µήκος ακτογραµµής µήκους περίπου 2 χλµ. και περιλαµβάνει την παραλιακή ζώνη κατάντη των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού Ποταµού µέχρι το ∆ηµοτικό Αθλητικό Κέντρο (∆ΑΚ) του δήµου Παλαιού Φαλήρου. Η περιοχή εφάπτεται στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόµου στο τέρµα της Λεωφόρου Συγγρού όπου και υλοποιείται το έργο της Λυρικής Σκηνής και της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης ως Κέντρο Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ενώ προς τα δυτικά εφάπτεται στην περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: fimes.gr

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it