Οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στους άντρες

0

Δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια δανική και μια αμερικανική, έρχονται να αφυπνίσουν τους άνδρες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους του αλκοόλ.

Η πρώτη δείχνει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωσή του (πέντε ποτά την εβδομάδα) συνδέεται με χειρότερη ποιότητα του ανδρικού σπέρματος των υγιών νέων, ενώ η δεύτερη βρήκε ότι η πολλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο ενός άνδρα να κολλήσει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Η πρώτη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», έγινε σε 1.221 άνδρες ηλικίας 18 έως 28 ετών, οι οποίοι έκαναν αναλυτικές ιατρικές εξετάσεις για να καταταχθούν στον στρατό. Μεταξύ άλλων, συσχετίστηκε η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ με την κατάσταση του σπέρματός τους, από το οποίο ελήφθη δείγμα. Ο μέσος αριθμός αλκοολούχων ποτών που είχε καταναλώσει κάθε εθελοντής ήταν 11 την εβδομάδα.

Όσο περισσότερο έπινε κάποιος μέσα στην εβδομάδα, τόσο χειρότερη ήταν η ποιότητα του σπέρματός του, όσον αφορά στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητά τους, το μέγεθος και το σχήμα τους. Η αρνητική επίδραση ήταν ορατή σε όσους κατανάλωναν ακόμη και μέτριες ποσότητες (πάνω από πέντε ποτά την εβδομάδα), αλλά ήταν σαφώς πιο έντονη σε όσους έπιναν πολύ (περισσότερα από 25 εβδομαδιαίως).

Όσοι έπιναν περισσότερο από όλους (πάνω από 40 ποτά την εβδομάδα) είχαν κατά μέσο όρο 33% λιγότερα συνολικά σπερματοζωάρια και 51% λιγότερα φυσιολογικά, σε σχέση με όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες αλκοόλ (ένα έως πέντε ποτά).

Επίσης η ανάλυση δειγμάτων αίματος κατέδειξε ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μεταβάλλει και το επίπεδο των ανδρικών αναπαραγωγικών ορμονών, επιφέροντας αύξηση της τεστοστερόνης και πτώση της ορμόνης SHBG (φυλοσυνδετικής σφαιρίνης).

Συνέχεια άρθρου εδώ
Πηγή: manslife.gr
Share.

Leave A Reply