Στα 15 τα κρούσματα ιλαράς στη Μεσσηνία!

0

Ενα μωρό Ρομά, κοριτσάκι μόλις 26 ημερών, νοσηλεύεται με ιλαρά στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”. Eίναι το τελευταίο κρούσμα της ασθένειας που επιβεβαιώθηκε και δηλώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ το μεσημέρι της Πέμπτης στη Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στο νομό στα 15.

Εν τω μεταξύ σε σοβαρή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στην Εντατική του Νοσοκομείου “Αγλαΐα Κυριακού” ένα ακόμα μωρό 8 μηνών από καταυλισμό τσιγγάνων της Μεσσηνίας, το οποίο κόλλησε από τον 23 μηνών αδελφό της, που νοσηλεύτηκε και αυτός με ιλαρά στα μέσα Ιανουαρίου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και έχει πάρει εξιτήριο. Εκτός από τα δύο μωρά τα οποία νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, στις υπόλοιπες 13 περιπτώσεις δεν υπήρξαν επιπλοκές και όλοι έχουν επιστρέψει υγιείς στα σπίτια τους. Πάντως ανησυχίες εκφράζονται για την έκταση που μπορεί να έχει πάρει η ασθένεια στις τσιγγάνικες κοινότητες της Μεσσηνίας -κι αυτό γιατί υπάρχει πια η βεβαιότητα ότι δεν πάνε στο νοσοκομείο και έτσι δεν καταγράφεται πουθενά ότι νόσησαν.

 

ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΘΕΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Μέχρι τώρα τα κρούσματα που έχουν δηλωθεί επίσημα στις αρμόδιες αρχές (ΚΕΕΛΠΝΟ και Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας) είναι από τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Παίδων “Αγία Σοφία” και “Αγλαΐα Κυριακού”. Οπως μας επιβεβαίωσαν, τόσο από τη Διεύθυνση Υγείας όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, δεν υπάρχει κανένα δηλωμένο κρούσμα από ιδιώτη γιατρό. Οπως διευκρινίζει ο κ. Μιχαήλ, οι ιατροί – μέλη του συλλόγου ξέρουν ότι πρέπει να το δηλώσουν απευθείας στη νομίατρο Κατερίνα Σπέντζουρα, όπως και να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές για οποιοδήποτε άλλο λοιμώδες νόσημα. Ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος του ΙΣΜ, είναι βέβαιο ότι στις κοινότητες Ρομά της Μεσσηνίας υπάρχουν κρούσματα που δεν έχουν πουθενά καταγραφεί γιατί δεν δηλώθηκαν. Κι αυτό επειδή “οι Ρομά δεν πάνε σε γιατρό και έτσι δεν έχουμε στοιχεία”. Ο ίδιος τονίζει για μια ακόμα φορά ότι τα κρούσματα στη Μεσσηνία είναι σποραδικά, αλλά οι υγειονομικοί φορείς είναι έτσι κι αλλιώς σε επιφυλακή, γιατί ο κίνδυνος εξάπλωσης της ιλαράς δεν τελειώνει με το που θα τελειώσει ο χειμώνας όπως συμβαίνει με τη γρίπη, αλλά υπάρχει πιθανότητα έξαρσης την άνοιξη. Οσον αφορά τη χώρα στο σύνολό της, ο κ. Μιχαήλ λέει ότι η ασθένεια έχει πάρει μια μορφή επιδημίας, καθώς έχουμε 1.200 κρούσματα και δύο θανάτους, θέτοντας “σε μεγάλη επιφυλακή τις δομές από πλευράς δημόσιας υγείας, στην Ελλάδα και τη Μεσσηνία”.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: eleftheriaonline.gr

Share.

Leave A Reply