City FM 103,8
ΔΙΑΥΛΟΣ 99.2 FM
Κανάλι 20 107,5
Μία από τις μικρές απολαύσεις της ζωής μας είναι αναμφίβολα η σοκολάτα. Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή και όταν αποφασίζουμε να κάνουμε δίαιτα είναι συνήθως ένα από τα πράγματα που μας λείπουν περισσότερο.
Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν δαγκώνουμε την πρώτη μπουκιά και όταν η σοκολάτα αρχίζει να λιώνει στο στόμα;
Το σώμα προετοιμάζεται να υποδεχτεί το λαχταριστό επιδόρπιο. Όσο η σοκολάτα πλησιάζει στο στόμα, η μυρωδιά της αρχίζει να «γαργαλάει» τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται ενδορφίνες και σεροτονίνη, νευροδιαβιβαστές που προωθούν το αίσθημα της ευφορίας. Ταυτόχρονα, διεγείρονται τα κέντρα της πείνας στον εγκέφαλο.
Η ζάχαρη διαλύεται στο στόμα, ενώ τα λιπαρά της λιώνουν από τη ζεστασιά της στοματικής κοιλότητας. Η σοκολάτα «γλιστράει» επάνω στη γλώσσα, ενεργοποιώντας τους γευστικούς κάλυκες. Ο εγκέφαλος παράγει μαζικά ντοπαμίνη αλλά και ενδοκανναβινοειδή, ουσίες που επιφέρουν ένα αίσθημα χαλάρωσης.
Καθώς η σοκολάτα περνά από τον οισοφάγο, το στομάχι αρχίζει να παράγει όξινα υγρά ώστε να τη διασπάσει.
Αρχίζει η επεξεργασία της σοκολάτας στο στομάχι. Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αρχίζουν να ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μια ξαφνική τόνωση.
Η ενέργεια (θερμίδες) που δεν θα αξιοποιήσουμε στις διάφορες δραστηριότητές μας θα αρχίσουν να μετατρέπονται σε λίπος ώστε να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 8 ώρες. Η καφεΐνη της σοκολάτας έχει πλέον απορροφηθεί από τον οργανισμό, ενισχύοντας τα επίπεδα διέγερσης.
Η επίδραση της καφεΐνης κορυφώνεται, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη συγκέντρωση και τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Τα επίπεδα του σακχάρου έχουν πέσει πλέον κι έτσι αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της η υπνηλία αλλά και η νευρικότητα.
Ο οργανισμός έχει πλέον επεξεργαστεί πλήρως τη θεοβρωμίνη, ένα άλλο συστατικό της σοκολάτας που ενισχύει την πνευματική διαύγεια. Μια συχνή «παρενέργεια» της θεοβρωμίνης είναι η συχνουρία. Στη φάση αυτή απελευθερώνονται οι φαινολικές ενώσεις –αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται κυρίως στη μαύρη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο και οι οποίες προστατεύουν από την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.
Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα έχουν πλέον μειωθεί αισθητά κι έτσι παρατηρείται μεγάλη πτώση στα επίπεδα ενέργειας.
Συνέχεια άρθρου εδώ
Πηγή: foodmaniacs.gr
Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO
λεπτό οργανισμό σοκολάτα συμβαίνουν τρώμε
![]() |
---|
![]() |
![]() |
For every Show page the timetable is auomatically generated from the schedule, and you can set automatic carousels of Podcasts, Articles and Charts by simply choosing a category. Curabitur id lacus felis. Sed justo mauris, auctor eget tellus nec, pellentesque varius mauris. Sed eu congue nulla, et tincidunt justo. Aliquam semper faucibus odio id varius. Suspendisse varius laoreet sodales.
closeFor every Show page the timetable is auomatically generated from the schedule, and you can set automatic carousels of Podcasts, Articles and Charts by simply choosing a category. Curabitur id lacus felis. Sed justo mauris, auctor eget tellus nec, pellentesque varius mauris. Sed eu congue nulla, et tincidunt justo. Aliquam semper faucibus odio id varius. Suspendisse varius laoreet sodales.
closeDancing In The Flames The Weeknd
Se Periptosi Pou Anna Vissi
Bad Dreams Teddy Swims
Xiliometra APON
Koino Mistiko (feat. Lila) LILA
Messy Lola Young
I Adore You (feat. Daecolm) HUGEL, Topic & Arash
Gyrismos Christos Mastoras & Melisses
COPYRIGHT © 2015 - 2025 MESSINIARADIO.GR | POWERED BY SLAVE IT SOLUTIONS