NEWSFEED

Οι προβλέψεις για τα Όσκαρ 2019 και τα στοιχήματα!

today16/02/2019

Φόντο
share close

Απομένουν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα για τη μεγάλη βραδιά των Όσκαρ και το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων, αλλά και όσων γοητεύονται από το τηλεοπτικό υπερθέαμα της βράβευσης στο Χόλυγουντ, έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα Όσκαρ έχουν τεράστιο ελληνικό ενδιαφέρον, λόγω της παρουσίας του Γιώργου Λάνθιμου, που κυνηγά με την «Ευνοούμενη» δέκα χρυσά αγαλματίδια!

Μέσα σε αυτό το ευχάριστο πανδαιμόνιο, οι εταιρίες στοιχήματος δίνουν τα δικά τους «προγνωστικά» επηρεάζοντας το κλίμα και πολλούς που θέλουν να τζογάρουν στο θέαμα. Ποια είναι λοιπόν τα προγνωστικά αυτών των εταιριών, μέσα από τις αποδόσεις που δίνουν, πόσο κοντά είναι στην πραγματικότητα και γιατί ο κινηματογράφος δεν είναι ένα σπορ που προσφέρεται για στοιχήματα.

Η Αμφισβήτηση των Όσκαρ

Ένα δίκιο το έχουν όλοι αυτοί που λένε ότι τα βραβεία Όσκαρ δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας προωθητικός μηχανισμός της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, ένα παιχνίδι συμφερόντων, ένα τηλεοπτικό υπερθέαμα, αλλά και μία διαδικασία μακριά από τη διαφάνεια, με συγκεκριμένες στοχεύσεις και υποκειμενικές επιλογές, πολιτικά (και κατά κύριο λόγο μιας μεγάλης υπερσυντηρητικής ημερίδας) κριτήρια, προσωπικές σχέσεις ή ακόμη και κρυφές συναλλαγές. Ως ακλόνητο επιχείρημα φέρνουν τη βράβευση ταινιών και επαγγελματιών του χώρου, που ουσιαστικά δεν έχουν προσφέρει σχεδόν τίποτα στην ιστορία του σινεμά και αντιστοίχως αναδεικνύουν όσους έχουν μείνει μακριά από τα βραβεία, συγκλονιστικές μορφές της 7ης Τέχνης.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην κατηγορία των σκηνοθετών (τη δεύτερη σημαντικότερη) δεν έχουν λάβει ποτέ το Όσκαρ για κάποια τους ταινία θρυλικοί δημιουργοί, στυλοβάτες του κινηματογράφου, όπως οι Τσάρλι Τσάπλιν, Όρσον Γουέλς, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Ντέιβιντ Λιντς, Άλφρεντ Χίτσκοκ.. Υπάρχουν και άλλοι πολλοί που δεν έχουν βραβευτεί με το Όσκαρ σκηνοθεσίας, αλλά και μόνο τα παραπάνω πέντε ονόματα αρκούν για να στείλουν αδιάβαστους αυτούς που συγκρίνουν τα Όσκαρ με τη Βίβλο (του σινεμά).

Η τεράστια απήχησή τους

Παρόλα αυτά, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη δυναμική και τη παγκόσμια απήχηση των Όσκαρ και ειδικά φέτος και στην Ελλάδα, με την απίστευτη περίπτωση του Γιώργου Λάνθιμου και της πραγματικά ιδιαιτέρως εξαιρετικής προσπάθειάς του στην «Ευνοούμενη», με την οποία διεκδικεί δέκα Όσκαρ και μάλιστα είναι μέσα σε όλα τα σημαντικότερα βραβεία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, ερμηνειών, μοντάζ κλπ).

Έτσι, μία εβδομάδα πριν τη λαμπρή τελετή στο Θέατρο Ντόλμπι στο Λος Άντζελες, λίγα μόλις τετράγωνα μακριά από τα στούντιο της Paramamount, ο «πυρετός» για τα Όσκαρ έχει φτάσει σε επίπεδα εκείνου που είχαν οι χρυσοθήρες στα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ. Άλλωστε ο χρυσός και συγκεκριμένα τα χρυσά αγαλματίδια είναι το ζητούμενο. Μέσα σε αυτή την παραζάλη, έχουμε και το φρούτο, όχι το φρουτάκι, του στοιχήματος, για τα Όσκαρ. Βεβαίως, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που παρασύρονται και παίρνουν πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο πρέπει το τι δίνουν οι εταιρίες στοιχημάτων σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: newsbeast.gr

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it