Σπάνια δίδυμα γεννήθηκαν από ένα ωάριο και δύο σπερματοζωάρια!

0

Τη δεύτερη γνωστή περίπτωση στον κόσμο της γέννησης ημι-πανομοιότυπων διδύμων από ένα ωάριο και δύο σπερματοζωάρια, επιβεβαίωσαν γιατροί στην Αυστραλία. Πρόκειται για ένα αγόρι και ένα κορίτσι που έχουν πανομοιότυπο DNA από τη μητέρα τους, αλλά το DNA από την πλευρά του πατέρα τους διαφέρει.

Περιπτώσεις ημι-πανομοιότυπων διδύμων είναι τρομερά σπάνιες και η μόνη έως τώρα είχε αναφερθεί στις ΗΠΑ το 2007. Η δεύτερη τέτοια περίπτωση δημοσιοποιήθηκε από τους επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Γκάμπετ του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Κουίνσλαντ, στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine».

Τα δίδυμα παιδιά είναι είτε πανομοιότυπα ή μονοζυγωτικά (προέρχονται από ένα έμβρυο που γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο αλλά μετά διαχωρίζεται σε δύο έμβρυα ίδιου φύλου με ταυτόσημο γενετικό υλικό), είτε μη πανομοιότυπα ή διζυγωτικά ή ετεροζυγωτικά (προέρχονται από δύο ωάρια που γονιμοποιούνται από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια, μπορούν να είναι ίδιου ή διαφορετικού φύλου και δεν έχουν ταυτόσημο DNA).

Τα πολύ πιο σπάνια ημι-πανομοιότυπα ή ημι-ζυγωτικά δίδυμα είναι μια ενδιάμεση περίπτωση, όπου ένα ωάριο γονιμοποιείται ταυτόχρονα από δύο σπερματοζωάρια και στη συνέχεια διαιρείται σε δύο έμβρυα. Συνήθως τέτοια σπανιότατα έμβρυα δεν επιβιώνουν.

Κάθε σπερματοζωάριο περιέχει το ήμισυ του πατρικού DNA, αλλά δύο σπερματοζωάρια του ίδιου άνδρα δεν είναι γενετικά πανομοιότυπα. Για παράδειγμα, το ένα μπορεί να περιέχει ένα αντίγραφο του πατρικού χρωμοσώματος Υ (που “οδηγεί” στην ανάπτυξη αγοριού), ενώ το άλλο σπερματοζωάριο μπορεί να περιέχει ένα αντίγραφο του πατρικού χρωμοσώματος Χ (που κάνει το παιδί κορίτσι).

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: madata.gr


Share.

Leave A Reply