Η δημοκρατική διακυβέρνηση μιας χώρας, που συνοδεύεται από τακτικές και δίκαιες εκλογές, συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών νόσων, με λιγότερα θανατηφόρα τροχαία και με αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία.
Αυτό σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται επίσης ταχύτερα στις χώρες που έκαναν τη μετάβαση στη δημοκρατία μετά το 1970 (μέση αύξηση προσδόκιμου κατά 3% μέσα σε μια δεκαετία), σε σχέση με όσες παρέμειναν μη δημοκρατικές και αυταρχικές.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Μπολίκι του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, που ανέλυσαν στοιχεία για 170 χώρες κατά την περίοδο 1970-2016 και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, εκτιμούν ότι στη δημοκρατία οφείλεται περίπου το ένα τέταρτο (25%) των διαχρονικών μειώσεων των καρδιαγγειακών θανάων και των θανάτων σε τροχαία σε μια σειρά από χώρες.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η μελέτη υποστηρίζει ότι τα αυταρχικά κίνητρα δεν έχουν εξίσου μεγάλο κίνητρο με τα δημοκρατικά για να χρηματοδοτήσουν και να υποστηρίξουν μέτρα πρόληψης και θεραπείας για τον πληθυσμό της χώρας τους…
Διαβάστε περισσότερα εδώ: iefimerida.gr