NEWSFEED

Η νυχτερινή εργασία δεν σχετίζεται με καρκίνο του μαστού!

today17/11/2019 3

Φόντο
share close

Σχεδόν δεκαετής έρευνα για τον καρκίνο του Ινστιτούτου Ερευνών του Λονδίνου σε περίπου 103.000 γυναίκες, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Τζόουνς καταλήγει στο εξής. Η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Journal of Cancer, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που εργάζονται συχνά τα βράδια, δεν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με εκείνες που δεν κάνουν νυχτερινή εργασία.

Καρκίνος και διατάραξη βιολογικού ρολογιού
Ήδη από τη δεκαετία του 1970 είχαν υπάρξει ενδείξεις ότι οι νυχτερινές βάρδιες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οι εργαζόμενες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IACR) είχε ανακοινώσει το 2007 ότι η νυχτερινή εργασία διαταράσσει το βιολογικό «ρολόι» και είναι «πιθανώς καρκινογόνα».

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι έως τώρα έρευνες δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα. Μια μετα-ανάλυση του 2016 είχε βρει μικρή έως ανύπαρκτη σχέση ανάμεσα στη νυχτερινή εργασία και στον καρκίνο του μαστού. Η νέα μελέτη φαίνεται να το επιβεβαιώνει αυτό και να δίνει μια οριστικά καθησυχαστική απάντηση. Τα ευρήματα της θα ληφθούν υπόψη από την IACR, η οποία θα δημοσιοποιήσει φέτος το καλοκαίρι τα νέα συμπεράσματα της για τη σχέση νυχτερινής εργασίας και καρκίνου.

Ερευνα για καρκίνο για διαφορετικά νυχτερινά επαγγέλματα
Η νέα μελέτη ανέλυσε στοιχεία για εργαζόμενες σε διάφορα επαγγέλματα, οι οποίες σε συχνή βάση δούλευαν για χρόνια ανάμεσα στις δέκα το βράδυ και στις επτά το πρωί. Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν τα 45 χρόνια και, από τις συνολικά 103.000 εργαζόμενες γυναίκες, σχεδόν οι 18.000 (ποσοστό 17,5%) έκαναν νυχτερινές βάρδιες μέσα στην τελευταία δεκαετία. Από αυτές, οι 2.059 γυναίκες διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού μέσα στην επόμενη εξαετία.

Η ανάλυση δεν βρήκε να υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη νυχτερινή εργασία και στον αυξημένο κίνδυνο για τον συγκεκριμένο καρκίνο, που είναι ο πιο συνηθισμένος στις γυναίκες. Δεν υπήρχε κάποια σχέση ούτε με το είδος της νυχτερινής εργασίας, ούτε με την ηλικία που οι γυναίκες ξεκινούσαν να εργάζονται το βράδυ, ούτε με το αν αυτό συνέβαινε πριν ή μετά την πρώτη εγκυμοσύνη.

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: iefimerida.gr

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it