Ελληνικό τεστ ανιχνεύει τη δυσλεξία από τα μάτια!

0

Ένα ψηφιακό τεστ, που μπορεί να διαγνώσει με αντικειμενικό τρόπο τη δυσλεξία μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, ανέπτυξε ομάδα Ελλήνων επιστημόνων. Η μέθοδος ονομάζεται R.A.D.A.R και καταγράφει 25 παραμέτρους της κινήσεως των ματιών, ενόσω το παιδί διαβάζει σιωπηλά ένα κείμενο στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τα στοιχεία που συλλέγονται, αναλύονται στη συνέχεια από ειδικό λογισμικό το οποίο αξιολογεί:

Το επίπεδο συγκέντρωσης

Την δυνατότητα αποκωδικοποίησης και σύνθεσης των λέξεων

Την αναγνωστική ευχέρεια.

Με αυτό τον τρόπο εξετάζεται το αναγνωστικό «μονοπάτι» που ακολουθεί το παιδί όταν διαβάζει. Εάν διαπιστωθεί ότι «χάνει» κάποιες λέξεις ή γράμματα ή υπάρχει οποιαδήποτε άλλη δυσχέρεια ή ανεπάρκεια στην ανάγνωση, παραπέμπεται σε ειδικούς επιστήμονες (π.χ. λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς κ.λπ.).

Όπως εξηγεί ο επινοητής της μεθόδου Ιωάννης Μ. Ασλανίδης, πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας και καθηγητής Οφθαλμολογίας στα Πανεπιστήμια Weill Cornell (ΗΠΑ) και Wenzhou (Κίνα), η μέθοδος R.A.D.A.R. αξιολογεί εύκολα και γρήγορα την αναγνωστική ευχέρεια ενός παιδιού.

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει η δυνατότητα να καταγραφούν συγκεκριμένες ποσοτικές μετρήσεις σχετικά με ένα πλήθος παραμέτρων που επηρεάζουν την αναγνωστική ικανότητα ενός ατόμου», λέει. «Η εξέταση είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακή, γρήγορη και φιλική προς τον αναγνώστη. Δεν είναι καθόλου παρεμβατική, με δεδομένο ότι το μόνο που έχουν να κάνουν τα παιδιά είναι να διαβάσουν ένα κείμενο από μία οθόνη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ: madata.grShare.

Leave A Reply