Μήπως παραείστε κολλητοί με το αφεντικό;

0

Οι στενές σχέσεις με συναδέλφους μπορούν να βελτιώσουν την ζωή σας στον χώρο εργασίας. Αλλά εάν είσαστε υπερβολικά κοντά σε ένα ανώτερο στέλεχος όπως το αφεντικό σας, η σχέση αυτή θα μπορούσε περισσότερο να σας βλάψει παρά να σας ωφελήσει, σύμφωνα με την ψυχολόγο Kate Snowise.

«Είναι υπέροχο να έχουμε προσωπικές σχέσεις και οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στενός φίλος στη δουλειά είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες ικανοποίησης από την εργασία, όμως τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν περίεργα αν ο άνθρωπος αυτός είναι το αφεντικό σας».

Ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν ότι μια σχέση με το αφεντικό έχει γίνει επικίνδυνη;

1. Παύετε να λαμβάνετε εποικοδομητική κριτική για την απόδοση στη δουλειά

«Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ιδιότητα του αφεντικού και του φίλου και ο ρόλος του αφεντικού μερικές φορές απαιτεί αυστηρότητα. Εάν η σχέση με το αφεντικό είναι στενή, ίσως να έχετε διαπιστώσει ότι δεν έχετε εισπράξει κάποιο εποικοδομητικό σχόλιο ή κάποια καθοδήγηση για την πορεία της καριέρας σας. Οι φίλοι συνήθως δεν θέλουν να στενοχωρούν ή να προσβάλλουν, όμως είναι η αυστηρή κριτική για την εργασιακή μας απόδοσή από το αφεντικό που συχνά αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για να προχωρήσουμε στην καριέρα μας», εξηγεί η Snowrise.

2. Αρχίζετε να αισθάνεστε σαν τον «αγαπημένο μαθητή» του δασκάλου

«Αυτό είναι συχνά το πρώτο καμπανάκι. Νιώθετε ότι επιλέγεστε για τα καλύτερα έργα και ότι προσκαλείστε για κάποια εταιρική έξοδο πιο συχνά από τα άλλα μέλη της ομάδας. Αυτό είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τον διευθυντή και την εταιρεία – ειδικά με την ευρύτερη συνειδητοποίηση των δράσεων εκφοβισμού και πρόσφατα της σεξουαλικής παρενόχλησης – αλλά και για εσάς. Κινδυνεύετε να απομονωθείτε από τους συναδέλφους σας και να δυσκολευτείτε στη συνεργασία μαζί τους », εξηγεί η Lynn Taylor, ειδικός στο χώρο εργασίας και συγγραφέας.

3. Οι δυο σας μοιράζεστε αστεία για τη δουλειά που ενοχλούν τους συναδέλφους σας

«Η ανάπτυξη φιλίας με το αφεντικό σας εκτός εργασίας είναι αποδεκτή. Μπορεί όμως να αποβεί επιζήμια εάν αρχίσετε να κάνετε αστεία για τα εσωτερικά της δουλειάς και αυτά κυκλοφορήσουν στους εργαζομένους. Αν σε κάποια συνάντηση με το αφεντικό σας ανταλλάσσετε βλέμματα με νόημα που αφορούν σε συναδέλφους σας, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αυτή η συμπεριφορά χαμηλώνει το ηθικό του προσωπικού και βλάπτει την παραγωγικότητα της εργασίας», λέει η ψυχοθεραπευτής Alena Gerst.

4. Οι συναντήσεις σας έχουν περισσότερο κοινωνικό παρά επαγγελματικό χαρακτήρα

«Αν βρίσκεστε πολύ κοντά στο αφεντικό, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ εργασίας και κοινωνικής σχέσης μπορεί να γίνει θολή. Κινδυνεύετε να διαπιστώσετε ότι δεν παίρνετε την καθοδήγηση ή την υποστήριξη που χρειάζεστε, ακριβώς επειδή οι συναντήσεις σας αναλώνονται περισσότερο σε κοινωνικό σχολιασμό παρά σε συζήτηση πραγματικών θεμάτων της δουλειάς ή στην ανάγκη καθοδήγησης. Μπορείτε να το ξεπεράσετε αυτό στέλνοντάς του την ατζέντα με τα θέματα που επιθυμείτε να συζητήσετε πριν από την κάθε συνάντηση», εξηγεί η Snowise.

 

 

 

 

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: huffingtonpost.gr


Share.

Leave A Reply