NEWSFEED

Τι είναι το «σουηδικό μοντέλο» κατά του κοροναϊού και ποιοι οι κίνδυνοι

today05/05/2020 1

Φόντο
share close

Το πείραμα της Σουηδίας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επιφυλάσσει επαίνους προς την πολιτική της Στοκχόλμης στο ζήτημα του κοροναϊού ως «ενός μελλοντικού μοντέλου» για την επόμενη φάση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και αυτό επειδή εμπιστεύθηκε τους πολίτες να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη, η Σουηδία επέλεξε να μην επιβάλει καραντίνα παρότι αυτή η πολιτική οδήγησε σε μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τη Δανία και τη Νορβηγία. Ο δρ Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος των ομάδων εκτάκτων καταστάσεων του διεθνούς οργανισμού, θεωρεί πως είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι η Σουηδία «απλώς άφησε τον ιό να εξαπλωθεί».

Διευκρινίζει: «Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η Σουηδία τηρεί μια πολύ ισχυρή πολιτική για τη δημόσια υγεία, αφορά τη φυσική απόσταση, την προστασία των ηλικιωμένων σε διάφορους οίκους φροντίδας και πολύ περισσότερα». Πρόσθεσε όμως ότι «απομένει να δούμε αν η προσέγγιση της Σουηδίας θα είναι τελικά απόλυτα επιτυχής ή όχι».

Αντί να κλείσει σχολεία, εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα, η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να εμπιστευθεί τους πολίτες της να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να μην επιβληθούν αυτές από την αστυνομία ή λόγω επιβολής προστίμων. «Αισθάνομαι σίγουρος για τη στρατηγική μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν πριν από λίγες ημέρες. «Ενας από τους λόγους που επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική είναι πως όλα τα μέτρα θα πρέπει να είναι βιώσιμα για καιρό».

Είναι παράδειγμα;

Η σουηδική προσέγγιση, σύμφωνα με τον δρα Ράιαν, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορούν να επιτύχουν οι δυτικές κοινωνίες τη «νέα κανονικότητα». Εκείνο που έκανε διαφορετικό η Σουηδία, σχολιάζει, «είναι πως εμπιστεύθηκε τη σχέση της με τους πολίτες και την ικανότητα και διάθεση των πολιτών να εφαρμόσουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και τον αυτοέλεγχο. Μέσω αυτής της σχέσης εφαρμόζεται η πολιτική. Η Σουηδία αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο για το μέλλον εάν θέλουμε να επιστρέψουμε σε μια κοινωνία την οποία δεν θα κλείσουμε αργότερα».

Ομως, δύο από τους κορυφαίους επιστήμονες της Σουηδίας προειδοποιούν ότι η κατάσταση στους οίκους ευγηρίας και η συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού οφείλεται σε ανθρώπους που αγνοούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης στις πόλεις.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: in.gr

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it