Καρδιά και κορωνοϊός | Ποια η σχέση και τι πρέπει να προσέχουν οι πάσχοντες!

0

Τις μέρες του κορωνοϊού όλοι πρέπει να προσέχουμε και κατά μείζονα λόγο τα άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα καρδιάς.

Γιατί ο φόβος για την COVID-19 μπορεί να επισκιάσει την ανησυχία για την καρδιά, να στρέψει αλλού την προσοχή, να ωθήσει σε υποτίμηση συμπτωμάτων που άλλες εποχές θα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και η ίδια η λοίμωξη COVID-19 να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καρδιά ή να επιβαρύνει τα ήδη υπάρχοντα. Γι` αυτό και είναι καλό να τηρούνται ευλαβικά κάποιες απλές και συγκεκριμένες οδηγίες, όπως μας ενημερώνει ο Ιωάννης Παληός, M.D., Ph.D., Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Cardiology Fellow Emory University, Διευθυντής Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς στο Metropolitan Hospital.

O Ιωάννης Παληός, M.D., Ph.D., Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Cardiology Fellow Emory University, Διευθυντής Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς στο Metropolitan Hospital
Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός την καρδιά μας;
Στα τέλη του 2019, στην πόλη Wuhan,της επαρχίας Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωνοϊού (2019-nCoV).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ονόμασε τον νέο αυτό ιό SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2) και την ασθένεια που προκαλεί COVID-19 (Corona Virus Disease–19).

Οι κορωνοϊοί είναι μια ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Γιατί ο νέος αυτός κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος;
Α. Έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Β. Έχει μεγαλύτερη διάρκεια επιβίωσης.
Γ. Έχει μεγαλύτερη τοξικότητα (πνευμονία, ARDS).
Δ. Δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο γι’ αυτόν.
Ε. Δεν υπάρχει ακόμα ειδική θεραπεία.

Τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει στην καρδιά;
Οξεία μυοκαρδίτιδα, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, απορρύθμιση προϋπάρχουσας καρδιακής νόσου (καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση, αρρυθμίες, αρτηριακή υπέρταση, κ.λπ.).

Τι είναι η oξεία μυοκαρδίτιδα;
H οξεία μυοκαρδίτιδα είναι οξεία μυοκαρδιακή βλάβη που δημιουργείται είτε από την τοξικότητα του ιού είτε από την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στον ιό (οξεία φλεγμονή του μυός της καρδιάς).

Πώς ανιχνεύεται η οξεία μυοκαρδίτιδα;
Συνήθως η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού ως πόνος στον θώρακα και κατά τον έλεγχο παρατηρείται παθολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξετάσεις αίματος (τροπονίνη). Η καλύτερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας είναι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς.

Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός δημιουργίας της καρδιακής βλάβης είναι πολύπλοκος.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η συστηματική φλεγμονώδης απάντηση του οργανισμού μας στη νόσο και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού που εμφανίζονται με την πρόοδο της νόσου.

Ποιοι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες»;
1.Ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
2.Ασθενείς με σοβαρή πνευμονική υπέρταση.
3.Ασθενείς με σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες.
4.Ασθενείς με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σοβαρή στεφανιαία νόσο (προερχόμενοι από επέμβαση bypass, ή τοποθέτηση stent).
5.Ασθενείς με σοβαρές μυοκαρδιοπάθειες όπως διατατική μυοκαρδιοπάθεια, υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμιογόνο δυσπλασία κ.λπ.

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: iefimerida.grShare.

Leave A Reply