NEWSFEED

Σύγκριση: Σουβλάκι Vs Χάμπουργκερ!

today09/07/2020 2

Φόντο
share close

Τι ακριβώς τρώμε κάθε φορά που καταναλώνουμε σουβλάκια ή χάμπουργκερ; Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά τους από το ψητοπωλείο ή το φαστ φουντ; Ένα τεστ ποιότητας για δύο δημοφιλή πρόχειρα εδέσματα ώστε να δούμε τι προσφέρουν στον οργανισμό μας;

ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ
ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΑΠ’ ΟΛΑ: 450 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

• ΠΙΤΑ
Τα σουβλατζίδικα προμηθεύονται τις πίτες από βιοτεχνίες πίτας και τις παίρνουν καθημερινά φρέσκιες. Η πίτα γίνεται με λευκό αλεύρι λεπτής άλεσης, νερό, διογκωτικές ύλες – συνήθως μαγιά, αλάτι, ζάχαρη – και ζυγίζει γύρω στα 50-60 γρ. Παίρνει το γνωστό σχήμα της πίτας και ψήνεται ελαφρά γλασαρισμένη με ζαχαρόνερο, για να γυαλίζει. Την πίτα αυτή τα σουβλατζίδικα την προτηγανίζουν σε λάδι τις ώρες μειωμένης κίνησης (συνήθως πρωί) και την ψήνουν τελικά την ώρα της παραγγελίας. Κάποιες πίτες δεν προτηγανίζονται, γιατί υπάρχουν πελάτες που θέλουν το σουβλάκι τους με την πίτα ψητή στα κάρβουνα. Το ψήσιμο της πίτας γίνεται στη σχάρα ψησίματος του κρέατος, για ν’ αποκτήσει λίγη από τη γεύση και το άρωμα του.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ψητή πίτα: 145 θερμίδες – Τηγανητή πίτα: 200 θερμίδες

• ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ
Το καλαμάκι ζυγίζει 30-40 γρ., ανάλογα με το αν είναι τυποποιημένο ή χειροποίητο. Στο βάρος αυτό αντιστοιχούν περίπου 4-5 κυβάκια κρέας και 2 λίπος. Γίνεται από χοιρινό κρέας, αλατίζεται και ψήνεται στα κάρβουνα. Για λόγους γρήγορης εξυπηρέτησης στο ψητοπωλείο, το σουβλάκι είναι ήδη προψημένο και διατηρείται σε μείγμα λαδιού, ρίγανης και λεμονιού. Ψήνεται τελικά μόλις γίνει η παραγγελία και τοποθετείται, αφού αλατιστεί και πάλι, με δεξιοτεχνία μέσα στην πίτα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Αφαιρέστε το λίπος μόλις το αντιληφθείτε, καθώς και τα ξεροψημένα κομματάκια κρέατος. Το λίπος κάνει κακό στην καρδιά και το καμένο στα κάρβουνα κρέας ευθύνεται για μεταλλάξεις. Ζητήστε το χωρίς επιπλέον αλάτι, γιατί έτσι κι αλλιώς θα έχει.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Χοιρινό καλαμάκι 190 θερμίδες

• ΝΤΟΜΑΤΑ
Η ντομάτα, χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει, έχει αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει και βιταμίνη C, η οποία όμως δεν δρα, γιατί στην ήδη κομμένη ντομάτα έχει οξειδωθεί. Όπως και το κρεμμύδι, προσφέρει στον οργανισμό και κάλιο (50 χιλιοστόγραμμα).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Προτιμήστε το σουβλάκι σας με πολλή ντομάτα. Πολλοί την αποφεύγουν, γιατί θεωρούν ότι οι τυλιχτές από βιασύνη την κόβουν άπλυτη. Είναι θέμα εμπιστοσύνης…
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ντομάτα 5 Θερμίδες

• ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Είναι κομμένο σε λεπτές ροδέλες από πολύ νωρίς, πριν ξεκινήσει η δουλειά στο ψητοπωλείο. Σε κάθε σουβλάκι μπαίνουν 3-4 ροδέλες κρεμμυδιού και είναι από τα υλικά που συχνά αρνείται ο πελάτης, γιατί έχει πολύ έντονη μυρωδιά και γεύση. Το κρεμμύδι έχει βιταμίνη C, η οποία όμως έχει ήδη οξειδωθεί λόγω της παραμονής του κρεμμυδιού στον αέρα. Έχει όμως και κάλιο (22 χιλιοστόγραμμα), που ανταγωνίζεται το αλάτι και είναι απαραίτητο να υπάρχει όταν καταναλώνουμε αλμυρά τρόφιμα, για να μην έχουμε οιδήματα ή αύξηση της πίεσης.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Αν δεν έχετε σοβαρούς λόγους, μην αποφεύγετε το κρεμμύδι, αντίθετα ζητήστε το σουβλάκι σας με πολύ κρεμμύδι. Η ύπαρξη των λαχανικών είναι που κάνει το σουβλάκι πλήρες γεύμα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Κρεμμύδι 5 Θερμίδες

• ΤΖΑΤΖΙΚΙ
Το τζατζίκι, που γίνεται με στραγγιστό γιαούρτι, σκόρδο, λάδι, ξύδι και αγγούρι, προστίθεται στο σουβλάκι στην ποσότητα της μιας γεμάτης κουταλιάς. Συνήθως είναι «δυνατό» σε σκόρδο και, αν το σουβλατζίδικο δεν έχει κίνηση, μπορεί να είναι και τριών ημερών. Το τζατζίκι προσθέτει στο σουβλάκι ασβέστιο (56 χιλιοστόγραμμα) και βιταμίνη Α (14 μονάδες).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Μην αρνείστε το τζατζίκι. Όσο περισσότερο τζατζίκι βλέπετε να έχει το σουβλάκι σας, τόσο πιο υγιεινό είναι.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Τζατζίκι 50 Θερμίδες

ΤΟ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ
ΑΠΛΟ ΜΕ ΚΕΤΣΑΠ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ: 313 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

• ΨΩΜΑΚΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
Ένα τέτοιο ψωμάκι ζυγίζει γύρω στα 45 γρ. και, ενώ είναι πλούσιο σε άμυλο (22 γρ.) και νάτριο (240 χιλιοστόγραμμα), είναι φτωχό σε βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία. Μερικές φορές οι καταναλωτές προτιμούν το χάμπουργκερ όχι τόσο για το μπιφτέκι όσο για το πολύ αφράτο ψωμάκι.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Να καταναλώνετε τέτοιου είδους ψωμάκι μόνο με το μπιφτέκι στα φαστ φουντ, και όχι καθημερινά στο σπίτι. Είναι ψωμί που ζυμώνεται με λίγο λίπος, ζάχαρη, μαγιά και αλάτι. Μπαγιατεύει εύκολα και στερείται ουσιαστικής θρεπτικής αξίας.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ψωμάκι 100 θερμίδες

• ΜΠΙΦΤΕΚΙ
Το μπιφτέκι ζυγίζει γύρω στα 100 γρ. και είναι από χοιρινό κιμά ζυμωμένο με γαλέτα. Έχει χοληστερίνη (50 χιλιοστόγραμμα) και νάτριο διπλάσιο από το ψωμάκι (500 χιλιοστόγραμμα). Το χοιρινό είναι καλή πηγή θειαμίνης, βιταμίνης Α, σιδήρου και φωσφόρου. Το καλοσχηματισμένο μπιφτέκι είναι από ιδιαίτερα ψιλοκομμένο κιμά, για να παρουσιάζει συνοχή, και ψήνεται στη σχάρα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Μην το επιβαρύνετε με επιπλέον λιπαρά υλικά (μαγιονέζα ή τυρί), γιατί έχει ήδη αρκετό κορεσμένο λίπος (12 γρ.). Η καλύτερη λύση είναι να το συνοδεύετε με απλή νωπή σαλάτα, για να το συμπληρώσετε με φυτικές ίνες, που υστερεί.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μπιφτέκι 185 θερμίδες

• ΚΕΤΣΑΠ
Η κέτσαπ είναι σάλτσα που περιέχει, εκτός από ντομάτα, αρκετή ζάχαρη και πολλά μυρωδικά (κανέλα, πιπέρι, μοσχοκάρυδο κλπ.). Προσφέρει χρώμα και γεύση και υπερκαλύπτει με τα χαρακτηριστικά της τη γεύση και το άρωμα των υπόλοιπων τροφίμων.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Χρησιμοποιήστε τη σάλτσα με φειδώ. Η κέτσαπ θα λέγαμε ότι αναδείχθηκε στα φαστ φουντ και καθιερώθηκε εντελώς άσκοπα και στο καθημερινό μας τραπέζι.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Κέτσαπ (1 κουταλιά) 20 θερμίδες

• ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
Η μουστάρδα είναι ερεθιστική για τη γεύση και από τα συστατικά της το μόνο που ξεχωρίζει είναι το νάτριο (62 χιλιοστόγραμμα). Συνοδεύει συνήθως μαζί με την κέτσαπ το μπιφτέκι, και γι’ αυτό είναι συνυπεύθυνη για την υπερκατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα στα φαστ φουντ, γιατί προκαλεί δίψα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Όσο και αν η γεύση του ψωμιού και της κέτσαπ, που γλυκίζει, απαιτεί την πικάντικη γεύση της μουστάρδας για να ισορροπήσει, χρησιμοποιήστε τη με μέτρο, για να έχετε τη δυνατότητα να αντιληφθείτε αν πράγματι το μπιφτέκι των φαστ φουντ αξίζει την προτίμησή σας χωρίς την ενίσχυση της γεύσης.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μουστάρδα (1 κουταλιά) 8 Θερμίδες

 

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it