«Η Πύλη των Κόσμων» από τη νέα θεατρική ομάδα της Καλαμάτας “Σύντηξη”!

0


Η νεοσύστατη ερασιτεχνική ομάδα ‘’Σύντηξη’’ , αποτελείται από επτά εφήβους , μέλη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας που επέλεξε να διασκευάσει και να σκηνοθετήσει από κοινού το κλασικό δημοτικό τραγούδι “Του νεκρού αδερφού” το οποίο συναντάται σε πολλές παραλλαγές στον ελληνικό (περίπου 262) αλλά και στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο. Η παράσταση συνδυάζει την τεχνική της αφήγησης , του κουκλοθεάτρου αλλά και την τέχνη της σκιάς.

Η παρουσίασή της θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Πειραματικής Σκηνής το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στις 9.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας  χωρίς εισιτήριο αλλά με ελεύθερη συνεισφορά. Συμμετέχουν αλφαβητικά:  Βαλμά Μυρτώ, Βασιλοπούλου Νικολέτα, Δημητρακοπούλου Γεωργία, Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος, Κουτέλα Ιωάννα, Μιτακίδη Γιολάντα, Πελεκούδα Νίκη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρόκειται για την ιστορία μιας μάνας με εννιά γιους και μια κόρη. Η μοναχοκόρη (Αρετή) παντρεύεται σε ξένο τόπο. Εν τω μεταξύ, όλα τα αδέρφια πεθαίνουν, έτσι η μάνα μένει μόνη της. Ένας από τους νεκρούς αδερφούς (ο Κωσταντής) σηκώνεται από τον τάφο, με σκοπό να φέρει την αδερφή του και πάλι πίσω στη μανα, καθώς αυτό προέβλεπε ο όρκος που της είχε δώσει νωρίτερα.

Η υπερφυσική ιστορία του νεκρού αδελφού, που τον σηκώνουν από το μνήμα οι κατάρες της μάνας, για να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε, είχε, όπως μαρτυρούν οι πολλές παραλλαγές, ευρύτατη διάδοση όχι μόνο σε όλο τον ελληνικό χώρο, αλλά και στους βαλκανικούς και τους άλλους λαούς της Ευρώπης.

Η προέλευση του τραγουδιού αυτού έχει απασχολήσει πολύ τους μελετητές. Σήμερα όλοι συμφωνούν ότι το τραγούδι είναι από τα πιο παλιά ελληνικά τραγούδια και πλάστηκε πριν από τον 9ο μ.Χ. αιώνα στην περιοχή της Μ. Ασίας.

Συντελεστές:

Διασκευή κειμένου: Σύντηξη , Παναγιώτης Κακούρης

Σκηνοθεσία: Σύντηξη

Κουστούμια: Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Κατασκευές: Σύντηξη

Επιμέλεια Σκηνικού: Μαρίζα Νταϊφά

Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργης Παχτίτης

Φωτισμοί: Γιώργος Μίνος

Βίντεο: Νίκος Βαμβακάς

Αφίσα, ηχογράφηση: Νίκος Τζαβάρας

 

 

Share.


Leave A Reply