Β-Γλυκάνες | Τί είναι και πού τις βρίσκω!

0

Θα μιλήσουμε σήμερα για τις Β – Γλυκάνες (ή αλλιώς Beta Glucans) και την δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ίσως να έχεις ακούσει ότι οι Β – Γλυκάνες είναι βασικό δομικό υλικό για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Μαζί θα εξερευνήσουμε όλα τα οφέλη που σου παρέχουν στον οργανισμό και την υγεία αυτές οι διαλυτές ίνες (οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να παραχθούν από τον ίδιο τον οργανισμό και ως εκ τούτου οφείλουμε να τις συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας).

Τί είναι λοιπόν οι Β – Γλυκάνες ;

b-glykanes-kyttariki-domi

Είναι φυτικές ίνες … και μάλιστα από τις πιο υγιεινές και πολύτιμες για την υγεία. Οι Β – Γλυκάνες είναι (και θα πρέπει να είναι) βασικό στοιχείο κάθε γεύματος.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομάδα πολυσακχαριστών (υδατανθράκων) που ανήκουν στην κατηγορία των διαλυτών φυτικών ινών.

Τί είναι όμως αυτό & τί σημαίνει για τον οργανισμό ;

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα – η οποία έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια τις έρευνές της σχετικά με αυτές τις φυτικές ίνες & τα τεράστια οφέλη τους προς την υγεία – οι Β – Γλυκάνες είναι ένα είδος φυτικών ινών που βρίσκουμε κυρίως στα δημητριακά (σε ορισμένα από αυτά).

Βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών και η τακτική κατανάλωσή τους φαίνεται να ενισχύει σημαντικά την υγεία … σε πολλούς τομείς.

Κάτι που ακούμε πολύ συχνά τελευταία είναι η μεγάλη ενίσχυση που παρέχουν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλά άρθρα του έντυπου ή του διαδικτυακού τύπου έχουν ασχοληθεί τελευταία με την χρησιμότητα των “απαγορευμένων” μέχρι πρότινος υδατανθράκων και την ωφέλιμη δράση τους.

Τελικά κάνει ή δεν κάνει να συμπεριλαμβάνουμε υδατάνθρακες στη διατροφή μας ;

Είναι τα διάφορα αρτοσκευάσματα, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ωφέλιμα ή επιβαρύνουν την υγεία μας & οδηγούν στην παχυσαρκία ;

Ενώ μέχρι πρόσφατα πολλές δίαιτες απώλειας βάρους ήθελαν τους υδατάνθρακες (και ειδικά όλα τα αρτοσκευάσματα) εκτός διατροφής, οι νέες επιστημονικές μελέτες προειδοποιούν για τη ΖΗΜΙΑ που μπορεί να προξενήσει μια τέτοια διατροφή στον οργανισμό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ Β – ΓΛΥΚΑΝΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ! ΕΝΑΣ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ & ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ.

Ας δούμε λοιπόν πού μπορούμε να βρούμε διατροφικά τις Β – Γλυκάνες και τί ακριβώς οφέλη παρέχουν προς την υγεία μας.

Διατροφή με Β – Γλυκάνες

Οι φυτικές ίνες Β – Γλυκάνες βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα που γενικά είναι πολύ απλό να τις εντάξει ο καθένας μας στην καθημερινή διατροφική του ρουτίνα.

Δεν πρόκειται ούτε για ακριβά προϊόντα, ούτε για δυσεύρετα προϊόντα.

Όπως ήδη αναφέραμε, οι Β – Γλυκάνες, υπάρχουν σε αφθονία σε ορισμένα δημητριακά (και στα παράγωγά τους) … αλλά όχι μόνο σε αυτά !

Τις βρίσκουμε επίσης και σε άλλα τρόφιμα όπως τα μανιτάρια, τα διάφορα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), αλλά και στη μαγιά.

Η τακτική τους κατανάλωση συμβάλλει – μεταξύ άλλων – και στην ενίσχυση του οργανισμού, στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στον έλεγχο των επιπέδων της κακής χοληστερόλης και (φυσικά) στο αδυνάτισμα !!!

Ας δούμε όμως σε ποια τρόφιμα μπορούμε να βρούμε αυτές τις διαλυτές ίνες …

Δημητριακά

dimitriaka-beta-glucans-kata-tis-holisterolis

Αναφερόμαστε φυσικά σε δημητριακά ολικής άλεσης. Τα πίτουρα της βρώμης και του κριθαριού ωστόσο είναι τα πιο υψηλά σε περιεκτικότητα Β – Γλυκανών.

Η κατανάλωσή τους ευνοεί την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία του οργανισμού και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Ακόμα και τα προϊόντα με πίτουρα σιταριού περιέχουν ένα ικανοποιητικό ποσό από Β – Γλυκάνες (αν και σημαντικά μικρότερο συγκριτικά με τα πίτουρα βρώμης ή κριθαριού) ώστε να ενισχύσουν την υγεία.

Άλλα δημητριακά που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου (και σου παρέχουν ωφέλιμες διαλυτές ίνες) είναι το φαγόπυρο, το σόργο και η σίκαλη.

Τα δημητριακά μπορούν να καταναλωθούν αυτούσια είτε σε μορφή σπόρων, είτε σε μορφή νιφάδων, είτε ακόμα σε μορφή αλεύρου.

Φυσικά μπορούν να καταναλωθούν και επεξεργασμένα ως ποικίλα παράγωγα (ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, δημητριακά για το πρωινό, ακόμα και γλυκίσματα από τα αντίστοιχα άλευρα.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια (και γενικά οι μύκητες) είναι μια ακόμα εξαιρετική πηγή Β – Γλυκανών. Ειδικά ορισμένες συγκεκριμένες ποικιλίες μανιταριών (όπως τα shiitake, τα oyster & τα maitake) είναι εξαιρετικά πλούσιες σε αυτές τις φυτικές ίνες και ενισχύουν την βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Επιπροσθέτως ευνοούν την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία και ενισχύουν την απώλεια σωματικού βάρους.

Μάλιστα, επιστημονικές μελέτες θέλουν τα συγκεκριμένα είδη μανιταριών να παρέχουν πολύ υψηλή αντικαρκινική προστασία στον οργανισμό και εξαιρετική βοήθεια στο αδυνάτισμα (αφού ελέγχουν αποτελεσματικά & καταστέλλουν την όρεξη).

‘Οσπρια

ospria-vita-glykanes-adynatisma

Τα όσπρια είναι γνωστά για την μεγάλη προσφορά τους προς την υγεία και την καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού (και ειδικά του ενεργειακού συστήματος).

Η κατανάλωση οσπρίων αποτελεί την βασική πηγή ενέργειας & πρωτεϊνών για τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Αν και γνωρίζουμε πολύ λίγα, στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότερα από 15.000 διαφορετικά είδη οσπρίων που μπορούμε να βρούμε και να εισάγουμε στην διατροφή μας (το καθένα με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά).

Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες αλλά και πληθώρα πολύτιμων μετ’αλλων (όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος).

Έχουν υψηλή αντικαρκινική δράση και αποτρέπουν την δημιουργία ελευθέρων ριζών.

Παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό (εξαιτίας των πολυφαινολών που περιέχουν) και προάγουν την αντιγήρανση.

Καταπολεμούν την νόσο της παχυσαρκίας και αποτρέπουν την εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η επίδραση τους στο γαστρεντερικό σύστημα είναι πραγματικά πολύτιμη, γεγονός στο οποίο αποδίδεται και η υψηλή αδυνατιστική τους δράση.

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (από τα πιο χαμηλά συγκριτικά με τα λαχανικά, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά ή τα δημητριακά) και βοηθούν στον αποτελεσματικό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Προλαμβάνουν την εμφάνιση σακχαρώδους διβήτη και καρδιοπαθειών. Έχουν πολύ χαμηλό κόστος και συνίσταται η κατανάλωσή τους από γιατρούς & διατροφολόγους 1 ή 2 φορές την εβδομάδα.

Σπόροι

Οι σπόροι έχουν μπει τα τελευταία χρόνια θεαματικά στη διατροφή μας. Ακόμα και σε εστιατόρια θα βρεις περίτεχνες σαλάτες με διάφορα είδη σπόρων … τα οποία σημειωτέον πλέον έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των υπερτροφών (superfoods).

Είναι μικροσκοπικοί αλλά άκρως ωφέλιμοι για την υγεία & την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Πολλοί σπόροι μάλιστα παρέχουν στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα καλών λιπαρών οξέων (Ω3) που είναι απαραίτητα για την διατήρηση της καλής υγείας.

Οι σπόροι – πηγή άφθονων φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων αλλά και πρωτεϊνών – παρέχουν ισχυρή αντικαρκινική, πεπτική, καρδιαγγειακή και ανοσολογική ενίσχυση στον οργανισμό. Επίσης ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας & σακχαρώδους διαβήτη, αποτρέπουν την καρκινογένεση και προάγουν την υγιή οστική ανάπτυξη.

Οι σπόροι μπορούν να συνδυασμένοι με φρούτα και λαχανικά να αποτελέσουν ιδανικά σνακ που θα προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών αλλά παράλληλα με σχετικά μικρή θερμιδική πρόσληψη θα καταστείλουν την όρεξη του ατόμου για αρκετή ώρα.

Σπόροι που συνίσταται η κατανάλωσή τους είναι το σουσάμι (και τα παράγωγά του : όπως για παράδειγμα το ταχίνι), ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος, ο ηλιόσπορος, οι σπόροι Chia και οι σπόροι κάνναβης.

Μαγιά

Η μαγιά της μπύρας είναι επίσης ένα εκπληκτικό superfood που ακόμα δεν είναι ευρέως γνωστό (παρά τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες).

Εκτός από την ενίσχυση που παρέχει στην θωράκιση του οργανισμού & στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η μαγιά της μπύρας βοηθά και στην βελτίωση της διάθεσης (καθώς και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης & άλλων ψυχολογικών προβλημάτων).

Αποτελεί βασικό συστατικό υγείας & ομορφιάς και παρέχει πληθώρα βιταμινών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ιχνοστοιχείων που προάγουν την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Η μαγιά έχει την ιδιότητα επίσης να αυξάνει την μεταβολική λειτουργία και να ευνοεί την διαδικασία απώλειας σωματικού βάρους & λιποδιάλυσης.

Ελέγχει τα επίπεδα της χοληστερόλης και συνίσταται για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ατόμων υπέρβαρων ή παχύσαρκων.

Ανήκει στους μύκητες (όπως και τα μανιτάρια) και προσφέρει υψηλή αντικαρκινική δράση στον οργανισμό.

Φύκια

fykia-prostasia-anosopoiitikou-systimatos

Τέλος, μια ακόμα ομάδα τροφών με εκπληκτικά οφέλη και θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό είναι και τα φύκια. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία ειδών με διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία και διαφορετικές ευεργετικές ιδιότητες.

Δεν είναι όλα τα φύκη βρώσιμα, ωστόσο αυτά που είναι βρώσιμα έχουν δημιουργήσει μια νέα ομάδα superfoods που συνίσταται από όλους τους διατροφολόγους παγκοσμίως.

Περιέχουν βιοδραστικά πεπτίδια που προλαμβάνουν σοβαρές παθήσεις (όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και το οξειδωτικό στρες).

Πλέον τα βρώσιμα φύκια αποτελούν βασικό συστατικό πολλών συμπληρωμάτων διατροφής & χαπιών αδυνατίσματος, καθώς επίσης και διαφόρων ενισχυτικών της υγείας.

Ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και προασπίζουν την υγεία της καρδιάς.

Δρουν κατά του σακχαρώδους διαβήτη, κατά της υπέρτασης και κατά της πρόωρης γήρανσης.

Βασικά Οφέλη μιας Διατροφής με Β – Γλυκάνες

Χοληστερόλη

Η κατανάλωση (σε τακτική βάση) των Β – Γλυκανών ευνοεί την αποβολή της χοληστερόλης μέσω της διαδικασίας της κένωσης (μέσω δηλαδή των κοπράνων). Έρευνες αποδεικνύουν πως η συστηματική κατανάλωσή τους οδηγεί σε σημαντική μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο αίμα και συνίσταται για υψηλοχοληστερολαιμικά άτομα.

Καρδιαγγειακή Λειτουργία

Ρυθμίζουν τα επίπεδα της καλής & της κακής χοληστερόλης στον οργανισμό και προάγουν την σημαντική μείωση της απορρόφησης των λιπαρών στοιχείων από τη διατροφή (που μακροπρόθεσμα οδηγούν στην δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και απόφραξης των αρτηριών με σημαντική αύξηση της επικινδυνότητας καρδιακών επεισοδίων).

Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική κατανάλωση των Β – Γλυκανών, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κακής χοληστερόλης σε ποσοστό έως και 10 %. αυτό ενισχύει την υγιή καρδιαγγειακή λειτουργία και αποτρέπει εμφράγματα.

Γαστρεντερικό (Πεπτικό) Σύστημα

b-glykanes-enishysi-organismou-gastrenteriko-systima

Όπως κάθε τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, έτσι και όλες οι τροφές που περιέχουν τις διαλυτές ίνες Β – Γλυκάνες, προάγουν την καλή γαστρεντερική λειτουργία του οργανισμού.

Σημαντικό είναι να αναφερθούμε στον τρόπο με τον οποίο διαπερνούν το γαστρεντερικό σύστημα. Μετά την κατανάλωσή τους, οι Β – Γλυκάνες διαπερνούν το λεπτό έντερο άπεπτες. Αυτό βοηθά στην καταπολέμηση συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας και ενισχύει την υγιή λειτουργία του εντέρου.

Καθώς λοιπώς διέρχονται άπεπτες από τον εντερικό σωλήνα παρασέρνουν μαζί τους και διάφορες τοξικές ουσίες και τις οδηγούν σε απομάκρυνση από τον οργανισμό. Η αποτοξινωτική αυτή δράση τους αποτελεί βασικό λόγο που συνίστανται σε διατροφές/δίαιτες απώλειας βάρους & ενίσχυσης της υγείας.

Επίσης παρέχουν σοβαρή πρεβιοτική δράση και ενισχύουν την ανοσολογική ικανότητα του οργανισμού έναντι στις πολλές απειλές που δέχεται από το περιβάλλον του.

Σάκχαρο

Η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα είναι ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος για να βάλεις τις Β – Γλυκάνες στη διατροφή σου σήμερα κιόλας ! Οι διαλυτές αυτές φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να ενώνονται με το νερό και να δημιουργούν ένα είδος γέλης (τζελ) που μέσα στο στομάχι δημιουργεί έντονο αίσθημα κορεσμού (και μειώνει την όρεξη).

Αυτό βοηθά στον αποτελεσματικό έλεγχο των γευμάτων του ατόμου και άρα στην πιο καλή ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη (ή έχουν την προδιάθεση να αναπτύξουν διαβήτη) θα έπρεπε να εντάξουν τις Β – Γλυκάνες άμεσα στη διατροφή τους για να αποφεύγουν τις μεγάλες αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου και να προλαμβάνουν την εμφάνιση αντίσταση στην ινσουλίνη.

Απώλεια Βάρους (& Λιποδιάλυση)

Όπως ήδη είπαμε πολλές φορές οι Β – Γλυκάνες καταστέλλουν αποτελεσματικά την όρεξη, ευνοούν την γαστρεντερική (πεπτική) διαδικασία και προάγουν την καλή διάθεση/ψυχολογία του ατόμου.

Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού βάρους και την απώλεια του τοπικού πάχους.

Πηγή: https://www.health-fitness.gr/b-glykanes-idiotites-ofeli/

Share.

Leave A Reply