Οι νέες τάσεις όπως καταγράφονται στη μουσική παραγωγή του 2020!

0

Από τον Ταφ Λάθος στην Πάολα υπάρχει μεγάλη απόσταση, σε διαθέσεις, ακροατήρια και ηχομορφές. Πριν λίγο καιρό, ο Ταφ Λάθος κυριαρχούσε στον χώρο του underground (και διαμαρτυρόμενου) χιπ χοπ και η Πάολα στις μεγάλες πίστες του mainstream (και εμπορικού) τραγουδιού.

To 2020 έφερε μια νέα τάση. O Ταφ Λάθος πλησιάζει το mainstream και η Πάολα το underground. Ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα, αναπτύχθηκαν αξιοσημείωτα έντεχνα, νεοψυχεδελικά, spoken word και άλλα τραγούδια.
Ο χρόνος που φεύγει καταγράφει ενδιαφέρουσες τάσεις στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού. Καταγράφει ακόμη τραγούδια που αναφέρονται στην οικονομική κρίση αλλά και στην πανδημία.

Οι νέες τάσεις εμφανίζονται κυρίως στο λεγόμενο «αποκαλυπτικό» τραγούδι κατά την έννοια που έδωσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Δηλαδή, στο τραγούδι που αποκαλύπτει καταστάσεις και διαθέσεις κοινωνικών ομάδων.

Από αυτή την άποψη, το τραγούδι «Αμετανόητη» που εμφάνισε η Πάολα μέσα στο 2020, είναι αποκαλυπτικό: Ο στίχος, και ιδιαίτερα ο τρόπος ερμηνείας, αποτυπώνει τα συναισθήματα που διακατέχουν πολλούς, στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η Πάολα τραγουδά για πρώτη φορά ένα τραγούδι διαμαρτυρίας. Διαμαρτυρία ενάντια στα φαινόμενα νεοναζισμού (φοβάμαι όσους με όρθια την παλάμη χαιρετάνε) ενάντια στην οικονομική κρίση (φοβάμαι αυτό το χρέος που ρύθμισα με δόσεις) και κυρίως, διαμαρτυρία για ακραίες καταστάσεις που δημιουργούν φόβο:

Φοβάμαι αυτόν τον άγνωστο που ψάχνει στα σκουπίδια/τόση ντροπή να την αντέξω δεν μπορώ/γιατί το ξέρω είναι πλέον θέμα χρόνου/αυτή που ψάχνει στα σκουπίδια να’μαι εγώ.

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: iefimerida.gr

Share.

Leave A Reply