«Βροχή» αιτήσεων για ακινησία ΙΧ | Πώς γίνεται ηλεκτρονικά, πότε πάμε στην εφορία!

0

Πάνω από 176.000 είναι οι επισκέψεις των φορολογούμενων στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή myCAR, πριν καλά- καλά αυτή τεθεί σε λειτουργία κι ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος αφορά στις ηλεκτρονικές «παραδόσεις» πινακίδων των ΙΧ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ήδη 50.000 ΑΦΜ έχουν κάνει χρήση της πλατφόρμας κι από αυτούς τους φορολογούμενους πάνω από 25.000 έχουν θέσει ψηφιακά σε ακινησία το όχημα τους.

Πρόστιμα 10.000 ευρώ για παραβάτες
Η διαδικασία αυτή θα παραμείνει ανοικτή ως το τέλος του Φεβρουαρίου κι αυτό που τονίζουν πηγές της ΑΑΔΕ, είναι ότι οι… πονηρά σκεπτόμενοι θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά το να συνεχίσουν να κυκλοφορούν με όχημα, του οποίου οι πινακίδες θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί, καθώς πέρα από τα διπλάσια Τέλη Κυκλοφορίας, προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ! Το ίδιο ακριβώς πρόστιμο προβλέπεται ακόμα κι αν το αυτοκίνητο ή η μοτοσικλέτα, εντοπιστούν παρκαρισμένα σε διαφορετικό σημείο από το δηλωμένο και γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να τηρηθεί ειδική διαδικασία ακόμα κι απ’ όσους μετακομίσουν στη διάρκεια του χρόνου.

Οι ίδιες πηγές καλούν τους πολίτες να σταματήσουν τις επισκέψεις στις εφορίες για την παράδοση πινακίδων, καθώς η αυτοπρόσωπη παρουσία επιβάλλεται, πλέον, μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αν το όχημα έχει κλαπεί.

Εντεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για την χρήση της πλατφόρμας
Κι επειδή τα λάθη στοιχίζουν, η ΑΑΔΕ δίνει νέες οδηγίες στους φορολογούμενους, για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα myCAR…

1. Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Τι πρέπει να κάνω;

Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

2. Έχω καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος μου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Μπορώ να κάνω ψηφιακή άρση της ακινησίας;

Όχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας προκειμένου να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας. Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

3. Ο χώρος στάθμευσης του οχήματος που έχω δηλώσει κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι πλέον διαφορετικός. Τι κάνω σε αυτήν τη περίπτωση;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη Φορολογία σας Δ.Ο.Υ. και να ζητήσετε να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.

4. Έχω συμπληρώσει λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας. Τι κάνω στην περίπτωση αυτή;

Εντός της ίδιας ημέρας, το σύστημα σας επιτρέπει να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας.

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: iefimerida.gr

Share.

Leave A Reply