Πέντε λάθος συμπεριφορές που πληγώνουν τον σκύλο!

0


Ο σκυλάκος μας έχει ψυχή, αλλά δεν έχει φωνή. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας όταν με τη συμπεριφορά μας τον πληγώνουμε. Σας αποκαλύπτουμε πέντε λάθος συμπεριφορές που άθελα τους ή εν αγνοία τους, κάνουν οι κηδεμόνες των σκύλων

Σε ποιον προκαλεί ευχαρίστηση η τιμωρία και η ασταθής συμπεριφορά; Πώς νοιώθουμε όταν δεν μας δείχνουν ενδιαφέρον αγαπημένα μας πρόσωπα, ή όταν δεν μας δίνουν το χρόνο να κατανοήσουμε κάτι που δεν αντιλαμβανόμαστε… αμέσως;

Τα συναισθήματα σε αυτές τις καταστάσεις, σίγουρα, είναι δυσάρεστα. Διότι ο άνθρωπος είναι ένα έμψυχο ον. Αλλά έχει φωνή. Για να επικοινωνήσει και να συνεννοηθεί με τον συνάνθρωπό του.

Γι’ αυτό, σε έναν σκύλο δεν συμπεριφερόμαστε, όπως δεν θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Γιατί κι αυτός έχει ψυχή. Αλλά εκείνος δεν έχει φωνή. Και οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες, άθελα τους ή εν αγνοία τους, κάνουν λάθη επί λαθών ως προς την αντιμετώπισή του.

Η εκπαιδεύτρια σκύλων, Μαριτίνα Κοζανίτου, μας επισημαίνει πέντε στον αριθμό.

1. Τιμωρία αντί για επιβράβευση

Όλοι θυμόμαστε πώς είχαμε νιώσει, όταν κάποια στιγμή μας είχαν βάλει τιμωρία. Από μόνη της, λοιπόν, η τιμωρία παραπέμπει σε ένα αγχωτικό συναίσθημα, που όσο μεγαλώνει, μετατρέπεται σε φόβο.

Έτσι νιώθουν και οι σκύλοι μας, όταν ξαφνικά αρχίζουμε να τους φωνάζουμε ή να τους τραβάμε από το λουρί, λέγοντάς τους ένα σωρό λόγια χωρίς να καταλαβαίνουν απολύτως τίποτα.

Είναι όντως σημαντικό να αναγνωρίζουμε το λάθος. Όμως είναι εξίσου -και περισσότερο- σημαντικό να επιβραβεύουμε το σωστό.
Επικροτώντας έναν σκύλο, τον οδηγούμε προς την κατεύθυνση που θέλουμε. Του εξηγούμε τι είναι αυτό που του ζητάμε να κάνει και, πολλές φορές, με αυτόν τον τρόπο προλαβαίνουμε το λάθος. Με την πάροδο του χρόνου και τη δίκη μας συνέπεια, ο σκύλος θα επιλέξει συμπεριφορές για τις οποίες επιδοκιμάζεται.

2. Ασταθής συμπεριφορά

Όπως στα παιδιά, έτσι και στα σκυλιά η σταθερή συμπεριφορά δημιουργεί ασφάλεια. Είναι βασικό να μάθουμε στον σκύλο μας, από μικρή ηλικία, ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές από εμάς και ποιες όχι.

Όταν αποκτούμε ένα κουτάβι, όλα μας φαίνονται χαριτωμένα. Τι γίνεται, όμως, αν το κουτάβι φτάσει 30 κιλά; Τότε εκνευριζόμαστε όταν πηδάει πάνω μας, δεν απολαμβάνουμε τη βόλτα γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη δύναμή του, και αρχίζουμε να μετράμε καταστροφές σε προσωπικά μας αντικείμενα.

Γι’ αυτό, όταν παίρνουμε έναν σκύλο, πρέπει να έχουμε αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να συμβιώσουμε μαζί του.
Ο σκύλος μας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τώρα που βρήκαμε σύντροφο δεν μπορεί να κοιμάται μαζί μας στο κρεβάτι, ούτε γιατί του απαγορεύεται η πρόσβαση στον καναπέ σήμερα, που έχουμε τη γιορτή μας και περιμένουμε κόσμο.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: ygeiamou.gr

Share.


Leave A Reply