NEWSFEED

Η υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφών συνδέεται με καθυστερημένη ανάπτυξη των μικρών παιδιών

today06/02/2021 2

Φόντο
share close

Το ένα τέταρτο των θερμίδων που προσλαμβάνουν τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών στο Νεπάλ προέρχεται από junk food, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Guardian.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Nutrition», είναι η πρώτη που διερεύνησε τις διατροφικές επιπτώσεις των ανθυγιεινών τροφών στα μικρά παιδιά που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και αναδεικνύει ότι η παγκόσμια εξάπλωση του junk food δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με την παχυσαρκία αλλά και με την ελλιπή ανάπτυξη των παιδιών.

Η έρευνα διεξήχθη στην Κοιλάδα του Κατμαντού και χρησιμοποίησε ως δείγμα οικογένειες 745 παιδιών ηλικίας μεταξύ 12 και 23 μηνών.

Βρέθηκε ότι όλα τα παιδιά κατανάλωναν junk food.

Εκείνα που προσλάμβαναν πάνω από τις μισές θερμίδες από σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αλάτι και λίπη, ήταν πιο κοντά από τα παιδιά ίδιας ηλικίας που κατανάλωναν λιγότερες τέτοιες τροφές. Επίσης, ήταν πιο πιθανό να μην έχουν επαρκή επίπεδα θρεπτικών στοιχείων που είναι ζωτικά για την ανάπτυξη τους, συμπεριλαμβανομένου της πρωτεΐνης, του καλίου, του σιδήρου, της βιταμίνης Α και του ψευδαργύρου.

Η Αλίσια Πράις, επικεφαλής ερευνήτρια του σχεδίου ΑRCH (Assessment and Research on Child Feeding) που δρομολογήθηκε από έναν παγκόσμιο οργανισμό υγείας («Helen Keller International») τόνισε ότι «τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα για τους ερευνητές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες πάνω στο ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα ανθυγιεινά προϊόντα στην ανάπτυξη των παιδιών»

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: themamagers.gr

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it