Καλαμάτα: Δικαίωση του αγώνα για τα αρχαία της Υπαπαντής!

0


Θετική εξέλιξη για τα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής και δικαίωση για όσους αγωνίστηκαν για την ανασκαφή και την ανάδειξή τους, αποτελεί η τελευταία απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού.

Με αυτή την απόφαση εγκρίνεται η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πλατείας Υπαπαντής, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της πλατείας, που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2014-2020”. Ξεκαθαρίζεται ότι η ανασκαφική έρευνα θα επεκταθεί στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη και ζητείται η συνεργασία με το δήμο για τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ακόμα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας καλείται να κάνει συγκεκριμένες ενέργειες για την υπόθεση της ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Ειδικότερα, στην απόφαση που υπογράφει η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, σημειώνεται:

“Εγκρίνεται, από πλευράς Αρχαιολογικού Νόμου, η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για διενέργεια έρευνας στη νότια/νοτιοανατολική περιοχή της πλατείας του Ι.Ν. Υπαπαντής για την αποκάλυψη και -εφόσον κριθεί εφικτή- την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ΄ φάση (Πλατεία Υπαπαντής)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2014-2020», Π.Ε. Μεσσηνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

1. Οι εργασίες για την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων και η διαχείρισή τους να αποτελέσουν αντικείμενα ενός διακριτού, αρχαιολογικού υποέργου, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ΄ φάση (Πλατεία Υπαπαντής)», με δικαιούχο της Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας…

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://eleftheriaonline.gr/local/koinonia/item/239804-kalamata-dikaiosi-tou-agona-gia-ta-arxaia-tis-ypapantis

Share.


Leave A Reply