Νιώθεις το αίμα να σου ανεβαίνει στο κεφάλι, επειδή είσαι σίγουρος/η ότι έχεις δίκιο και μην ξέροντας πού να το βρεις, καταλήγεις να γκρινιάζεις ή να μαλώνεις αντί να συζητάς; Συμβαίνει και στους καλύτερους. Άφησέ μας να σε βοηθήσουμε.
Διάλεξε τις μάχες σου
Νούμερο ένα σημαντικός και απαράβατος κανόνας: Μην διαφωνείς για τα πάντα. Αυτό ισχύει τόσο στις σχέσεις σου, όσο και στη δουλειά σου. Αν είσαι αυτός που θα γκρινιάξει, θα δυσανασχετήσει ή θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι και αν του πουν, δεν θα σε παίρνουν σοβαρά ούτε όταν θα έχεις δίκιο. Αν δεν είναι σημαντικό, ασ’ το να πέσει κάτω, που λέμε και στο χωριό.
Μάθε να παζαρεύεις
Αυτό δεν σημαίνει μόνο το να ζητάς ανταλλάγματα για κάτι που σου ζητάνε να κάνεις (τύπου, θα βγω με τους βαρετούς σου συναδέλφους αν έρθεις μαζί μου το Σάββατο για ψώνια) αλλά και να βρίσκεις κοινό έδαφος σε εκ διαμέτρου αντικρουόμενες απόψεις. Όσο απίστευτο και αν σου φαίνεται, ό,τι και αν λέει ο συνομιλητής σου, θα υπάρχει ένα σημείο που συμφωνείς. Πιάνεσαι από εκεί, και αντί για «ναι, αλλά», λες «αυτό που λες είναι σωστό, κι επίσης νομίζω…» και χτίζεις από εκεί. Το κόλπο είναι να μην ακουστεί σαν να διαφωνείς.
Μην θεωρείς τον εαυτό σου αυθεντία
Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουμε, αντί να συζητάμε, να κάνουμε παράλληλους μονολόγους, επειδή πιστεύουμε πως «ξέρουμε καλύτερα» από τον οποιονδήποτε συνομιλητή μας. Ακόμα και έτσι να είναι, θυμήσου ότι όποιος έχεις απέναντί σου θεωρεί επίσης πως ξέρει καλύτερα από σένα. Γι’ αυτό βρίσκετε και οι δύο τοίχο. Ακούγεσαι πολύ πιο πειστικός αν αμφιβάλλεις για τις «αλήθειες» σου, αν δε δηλώνεις σίγουρος για τα πάντα, αν προθυμοποιείσαι να ψάξεις κάτι την ώρα που το συζητάτε για να δεις αν είναι όντως έτσι όπως νομίζεις –ή όπως νομίζει ο άλλος. Θυμήσου ότι κάποιος σοφός είπε κάποτε πως «το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι βλάκες είναι πάντα γεμάτοι βεβαιότητες, ενώ οι σοφοί γεμάτοι αμφιβολίες»…
Διαβάστε περισσότερα εδώ: in2life.gr