Εκεί που καθόμαστε ήρεμοι και πίνουμε το ποτό μας, ξαφνικά νιώθουμε ότι ο κόσμος χάνεται, η καρδιά χτυπάει με τους πιο τρελούς ρυθμούς, ανασαίνουμε μετά βίας, μουδιάζουμε, ιδρώνουμε, όλες οι αρνητικές σκέψεις περνάνε από το μυαλό μας. Νοιώθουμε ότι θα πάθουμε κάτι κακό.
Αν έχετε βιώσει αυτά τα συναισθήματα, ίσως να περάσατε μία κρίση πανικού.
Η κρίση πανικού είναι η αντίδραση του οργανισμού όταν το άγχος συσσωρεύεται σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το επακόλουθο είναι να φοβόμαστε ότι θα μας ξανασυμβεί και αυτό οδηγεί σε εντονότερο στρες, ίσως και αγχώδεις διαταραχές.
Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το γεγονός, αρχίζουμε και αναρωτιόμαστε διάφορα. “Γιατί μου συμβαίνει αυτό;”. “Εγώ φταίω που μου συμβαίνει;”. “Είμαι αδύναμος”. Έτσι, αρχίζει ο φαύλος κύκλος της αυτοτιμωρίας και της χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Τι μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι όταν συμβαίνει μια κρίση πανικού, για να βοηθήσετε τον εαυτό σας;
Παρακάτω, παραθέτουμε κάποια βήματα αντιμετώπισης, χρήσιμα σε μία τέτοια στιγμή:
- Για αρχή, πρέπει να διαγράψετε από το μυαλό σας σκέψεις όπως ότι μπορεί να λιποθυμήσουμε ή να πεθάνουμε. Κανένας ποτέ δεν έχει λιποθυμήσει από κρίση πανικού, η οποία απλά αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
- Πρέπει να εκλογικεύσετε τις αυτοκαταστροφικές σκέψεις για αυτή τη δυσλειτουργία που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στο σώμα μας. Γίνετε ο ψυχολόγος του εαυτού σας.
- Συγκεντρωθείτε σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι τρομακτικές σκέψεις είναι μέρος του πανικού και περνάνε. Επικεντρωθείτε σε κάτι που σας αρέσει να κάνετε ή σε κάτι που έχετε ήδη κανονίσει (π.χ. το φόρεμα που θέλετε να αγοράσετε για ένα πάρτι, το τριήμερο που έχετε κανονίσει). Σκεφτείτε το και πείτε “είμαι χαλαρός/η, είμαι ήρεμος/η”.
- Παλέψτε με τους φόβους σας. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας φόβισε και πυροδότησε τον πανικό σας και εκλογικεύστε το. Αυτό που φοβάστε δεν είναι πραγματικό και θα περάσει.
- Πάρτε βαθιές ανάσες. Αναπνεύστε αργά και βαθιά και σταθερά. Συνεχίστε να το κάνετε ρυθμικά, μέχρι να χαλαρώσει ο οργανισμός σας και να επανέλθει στα φυσιολογικά του.
Και ένα μικρό επιπλέον tip: Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα μέρος που σας γαληνεύει και εν ανάγκη, με όποιον σας γαληνεύει.
Aν όλα αυτά δεν βοηθάνε, ζητήστε τη βοήθεια και τη στήριξη από ένα κοντινό σας άτομο που το εμπιστεύεστε. Και σε καμία περίπτωση μη νοιώθετε ντροπή για αυτό που σας συμβαίνει.
Πηγή: pathfinder.gr