LIFESTYLE

11 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη!

today11/02/2025 23 1 3

Φόντο
share close

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της εξάλειψης του φύλου στις επιστημονικές δραστηριότητες, κάτι που είναι καθοριστικό για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την εκπλήρωση των στόχων της Ατζέντας 2030, με το σύνθημα “να μην μείνει κανείς πίσω”. Η ημέρα αυτή αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και τις φιλοδοξίες τους στον τομέα της επιστήμης.

Οι γυναίκες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της επιστήμης, παρόλο που συχνά ο ρόλος τους παραμελήθηκε ή υποτιμήθηκε σε σύγκριση με εκείνον των αντρών συναδέλφων τους. Στον 20ό αιώνα, παρατηρείται μια εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των γυναικών που δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα της επιστήμης και πέτυχαν σημαντικές επιτυχίες.

3 ατάκες που εμπνέουν από γυναίκες επιστήμονες

  • «Αν ξέρεις ότι είσαι στον σωστό δρόμο, αν έχεις αυτή τη γνώση μέσα σου, κανείς δεν μπορεί να σε αποτρέψει, ό,τι κι αν πουν» – Barbara McClintock

Η Barbara McClintock ήταν βιολόγος και κυτταρογενετίστρια, που μελέτησε τα χρωμοσώματα και τιμήθηκε με Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1983.

  • «Μην αφήσεις κανέναν να σου κλέψει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα ή την περιέργειά σου. Αυτός είναι ο χώρος σου στη ζωή, είναι η ζωή σου. Προχώρα και κάνε ό,τι μπορείς με αυτό και φτιάξε τη ζωή που θέλεις να ζήσεις» – Mae Jemison.

H Mae Jemison είναι μηχανικός και πρώην αστροναύτης της NASA, η πρώτη Μαύρη Αμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα.

  • «Δεν ήθελα απλά να ξέρω τα ονόματα των πραγμάτων. Θυμάμαι να θέλω πραγματικά να μάθω πώς λειτουργούν όλα» – Elizabeth Blackburn, μοριακή βιολόγος.

Η Elizabeth Blackburn είναι η επιστήμονας που ανακάλυψε την μοριακή δομή των τελομερών και συν- ανακάλυψε το ένζυμο τελομεράση. Η δουλειά της τής απέφερε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 2009.

Χρόνια Πολλά στα Κορίτσια & στις Γυναίκες Επιστήμονες!

 

 

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it