Τα λαζάνια λαχανικών είναι μια υπέροχη και υγιεινή παραλλαγή του παραδοσιακού πιάτου, ιδανική για χορτοφάγους αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν κάτι ελαφρύ και γευστικό.
Εδώ είναι η συνταγή για να φτιάξετε λαζάνια λαχανικών:
Υλικά:
- 12 φύλλα λαζάνια
- 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 καρότα, τριμμένα
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 κολοκύθι, κομμένο σε φέτες
- 200 γρ. σπανάκι (ή άλλα λαχανικά της επιλογής σας)
- 400 γρ. ντομάτες κονκασέ (ή φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες)
- 200 γρ. τυρί ricotta ή φέτα (προαιρετικά)
- 200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 100 γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
- 500 ml σάλτσα ντομάτας
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
- Φρέσκος βασιλικός ή ρίγανη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία των λαχανικών: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα καρότα, την πιπεριά και το κολοκύθι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σπανάκι και τα ντοματάκια κονκασέ και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Βράσιμο των φύλλων λαζάνια: Αν χρησιμοποιείτε φύλλα λαζάνια που απαιτούν βράσιμο, ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας και βράστε τα σε αλατισμένο νερό για 8-10 λεπτά. Αν χρησιμοποιείτε φύλλα έτοιμα για τοποθέτηση στο φούρνο, παραλείψτε αυτό το βήμα.
- Συναρμολόγηση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Στη βάση ενός ταψιού, στρώστε λίγη σάλτσα ντομάτας και τοποθετήστε τα πρώτα φύλλα λαζάνια. Από πάνω, ρίξτε μια γενναία ποσότητα από το μείγμα των λαχανικών, προσθέστε λίγη ricotta (αν χρησιμοποιείτε) και καλύψτε με λίγη τριμμένη μοτσαρέλα. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε τις στρώσεις, μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Ψήσιμο: Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 30-40 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για ακόμη 10-15 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και το τυρί να λιώσει.
- Σερβίρισμα: Αφήστε τα λαζάνια να κρυώσουν για λίγα λεπτά πριν τα κόψετε και τα σερβίρετε. Αν θέλετε, προσθέστε φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη για έξτρα γεύση.
Καλή όρεξη!
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...
Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO
λαζανια λαχανικά συνταγή φαγητό