NEWSFEED

Θρεπτικό και νηστίσιμο Μπριάμ: Η πιο εύκολη συνταγή που έχεις δοκιμάσει

today15/04/2025 22 1

Φόντο
share close

Το μπριάμ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα – γεμάτο χρώματα, αρώματα και θρεπτικά συστατικά. Μαγειρεύεται στον φούρνο αργά και με αγάπη, και είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν νηστεία, αλλά και για όποιον αναζητά ένα ελαφρύ, υγιεινό και χορτοφαγικό φαγητό.

Το καλύτερο; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια λαχανικά έχετε στο ψυγείο σας – είναι μια συνταγή που προσαρμόζεται εύκολα στις ανάγκες και τα γούστα σας.

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 150 ml ελαιόλαδο

  • 500 γρ. πατάτες

  • 400 γρ. καρότα

  • 2 μεγάλα κολοκυθάκια

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)

  • 1 μελιτζάνα (σε κύβους)

  • 2 πιπεριές (ό,τι χρώμα προτιμάτε)

  • 3-4 σκελίδες σκόρδο

  • 4 μεγάλες ντομάτες (τριμμένες)

  • 1 κ.σ. ντοματοπελτές

  • Λίγο φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

  • Λίγα κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


Εκτέλεση

Βήμα 1ο:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.

Βήμα 2ο:
Λαδώστε ένα μεγάλο ταψί ή μια ρηχή κατσαρόλα με καπάκι, χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο.

Βήμα 3ο:
Απλώστε μέσα στο ταψί όλα τα κομμένα λαχανικά. Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα.

Βήμα 4ο:
Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες και πασπαλίστε με τον μαϊντανό και το θυμάρι.

Βήμα 5ο:
Ανακατέψτε τον ντοματοπελτέ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίξτε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω από τα λαχανικά.

Βήμα 6ο:
Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή βάλτε το καπάκι της κατσαρόλας. Ψήστε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και να μελώσει η σάλτσα.

Μικρές Συμβουλές…

  • Αν θέλετε το μπριάμ σας λίγο πιο μελωμένο, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο τα τελευταία 15 λεπτά και αφήστε να πάρει λίγο χρώμα.

  • Συνδυάζεται υπέροχα με φέτα, χωριάτικο ψωμί ή ακόμα και λίγο πλιγούρι στο πλάι.

  • Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υλικά ανάλογα με το τι έχετε (π.χ. γλυκοπατάτα, φασολάκια, σέλινο, κ.λπ.).

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it