NEWSFEED

Κέικ μπανάνας με κρέμα τυριού – Το πιο αρωματικό γλυκό του φθινοπώρου

today11/09/2025 11 6

Φόντο
share close

Ένα αφράτο και ζουμερό κέικ με μπανάνες και ζεστά μπαχαρικά που ισορροπεί τέλεια με μια δροσερή επικάλυψη από κρέμα τυριού. Ιδανικό για τα απογευματινά σας καφεδάκια ή κάθε φορά που έχετε ώριμες μπανάνες στο σπίτι!

Το φθινόπωρο είναι εδώ, και μαζί του έρχονται και τα πιο ζεστά, γλυκά αρώματα της κουζίνας: κανέλα, τζίντζερ, κάρδαμο… Αυτό το υπέροχο κέικ μπανάνας με επικάλυψη κρέμας τυριού είναι ό,τι πρέπει για μια cozy απόλαυση είτε μόνοι, είτε με παρέα. Έχει υφή αφράτη και υγρή, χάρη στις ώριμες μπανάνες, ενώ τα μπαχαρικά του δίνουν μια βαθιά, γλυκιά νοστιμιά που θυμίζει φθινοπωρινές στιγμές στο σπίτι.

Το frosting με τυρί κρέμα προσθέτει ισορροπία, δροσιά και μια απαλή ξινή νότα που δένει τέλεια με τα αρώματα του κέικ.

Υλικά

Για το κέικ:

  • 3 ώριμες μπανάνες, λιωμένες (περίπου 1¼ φλιτζάνι)

  • ⅔ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

  • 2 μεγάλα αυγά

  • 6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

  • 1 κ.γ. κανέλα + έξτρα για πασπάλισμα

  • 1 κ.γ. τζίντζερ + έξτρα για πασπάλισμα

  • ½ κ.γ. κάρδαμο + έξτρα για πασπάλισμα

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης

  • ¾ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα

  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για την επικάλυψη (frosting):

  • 170 γρ. τυρί κρέμα (περίπου ¾ φλιτζάνι)

  • 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Προετοιμασία του κέικ:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί ή στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με σύρμα τις λιωμένες μπανάνες, την καστανή ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο, τα μπαχαρικά και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  3. Προσθέτουμε τα αλεύρια, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν.

  4. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο.

  5. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί πάνω σε σχάρα (περίπου 1 ώρα).

Για την επικάλυψη:

  1. Σε μπολ, χτυπάμε με μίξερ το τυρί κρέμα και το βούτυρο μέχρι να γίνει λείο μείγμα (περίπου 2 λεπτά).

  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει, για 2-3 λεπτά.

  3. Μόλις το κέικ είναι εντελώς κρύο, απλώνουμε ομοιόμορφα το frosting από πάνω.

  4. Πασπαλίζουμε με έξτρα κανέλα, τζίντζερ ή κάρδαμο για άρωμα και εμφάνιση.

Tips επιτυχίας

Χρησιμοποιήστε πολύ ώριμες μπανάνες – όσο πιο σκούρες, τόσο καλύτερα!

Μη χτυπήσετε υπερβολικά το μείγμα του κέικ – θέλουμε να μείνει αφράτο, όχι σφιχτό.

Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν βάλετε το frosting. Αν είναι ζεστό, το frosting θα λιώσει.

Ταιριάζει τέλεια με…

Ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ φίλτρου ή ένα αρωματικό τσάι με μπαχαρικά. Σερβίρετε το απόγευμα σε φιλικές μαζώξεις ή απολαύστε το απλά με την οικογένεια. Όπως και να το δοκιμάσετε, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!

Κέικ μπανάνας + μπαχαρικά + κρέμα τυριού = Το τέλειο comfort γλυκό της εποχής!

Δοκιμάστε το και πείτε μας τις εντυπώσεις σας!

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it