NEWSFEED

Συνταγή για πεντανόστιμες γλυκοπατάτες με γιαούρτι

today16/10/2025 8 1

Φόντο
share close

Γευστικές, χορταστικές και γεμάτες θρεπτικά συστατικά, οι γλυκοπατάτες μπορούν να σταθούν άνετα ως κύριο γεύμα με ένα γρήγορο ψήσιμο στον φούρνο και μόλις δύο ακόμη υλικά.

Αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες σύγχρονες διατροφικές τάσεις παγκοσμίως — και όχι άδικα. Προέρχονται από την Κεντρική και Νότια Αμερική και έκαναν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη και την Ασία στα τέλη του 15ου αιώνα. Αν και δεν έχουν καμία συγγένεια με την κλασική πατάτα, πήραν το όνομά τους χάρη στην παρόμοια όψη και υφή τους όταν είναι ωμές.

Οι πιο γνωστές είναι οι πορτοκαλί, όμως υπάρχουν και λευκές ή ακόμη και μωβ εκδοχές. Όποια κι αν επιλέξεις, όλες ξεχωρίζουν για τη βελούδινη, απαλή υφή τους μετά το ψήσιμο και τη φυσική γλυκύτητα που τις κάνει πραγματικά ακαταμάχητες.

Ψητές γλυκοπατάτες με γιαούρτι

Υλικά

  • 4 μεγάλες γλυκοπατάτες, καλά πλυμένες
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C με αέρα. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω τις γλυκοπατάτες, αφού πρώτα τις τρυπήσουμε σε διάφορα σημεία με ένα μαχαίρι. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά (δοκιμάζουμε μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο).
  2. Όταν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά και στη συνέχεια τις χαράζουμε κατά μήκος, χωρίς να τις κόψουμε εντελώς. Προσθέτουμε στο άνοιγμα μια γενναιόδωρη κουταλιά γιαούρτι, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και σχοινόπρασο, και σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ζεστές.

Απλό, υγιεινό και απολαυστικό πιάτο με μόλις λίγα υλικά — ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας.

 

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it