ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Καλώς ήρθες Ιούλιε! Ο μήνας του καλοκαιριού, του αλωνιού και των γιορτών

today01/07/2026 8

Φόντο
share close

Ο Ιούλιος έκανε την εμφάνισή του, φέρνοντας μαζί του την καρδιά του καλοκαιριού, τις ζεστές ημέρες, τις βραδιές κάτω από τα αστέρια, τις διακοπές, αλλά και μια σειρά από όμορφες παραδόσεις και γιορτές που τον συνοδεύουν εδώ και αιώνες.

Ο έβδομος μήνας του χρόνου έχει διάρκεια 31 ημερών και πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο στρατηγό και πολιτικό Ιούλιο Καίσαρα. Παλαιότερα ήταν γνωστός ως Quintilis (Πέμπτος), καθώς στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πέμπτος μήνας του έτους. Με τη μεταρρύθμιση του ημερολογίου, πήρε τη σημερινή του θέση και το όνομα που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Οι ελληνικές ονομασίες του Ιουλίου

Στην ελληνική παράδοση ο Ιούλιος είναι γνωστός με πολλά όμορφα ονόματα, τα περισσότερα εμπνευσμένα από τις αγροτικές εργασίες της εποχής.

  • Αλωνάρης ή Αλωνιστής, επειδή αυτή την περίοδο γινόταν το αλώνισμα των δημητριακών.
  • Θεριστής, κυρίως στα ορεινά μέρη, όπου ο θερισμός ολοκληρώνεται αργότερα.
  • Γυαλιστής, στη Νάξο και τη Χίο, καθώς αρχίζουν να ωριμάζουν τα σταφύλια και να γυαλίζει η ρώγα τους.
  • Φουσκομηνάς ή Χασκομηνάς, στη Ρόδο, όταν τα σύκα φουσκώνουν και ωριμάζουν.
  • Δευτερογιούλης, αφού είναι ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού.
  • Αηλιάς, από τη μεγάλη γιορτή του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.

Οι σημαντικότερες γιορτές του μήνα

Ο Ιούλιος είναι γεμάτος σημαντικές ονομαστικές εορτές:

1 Ιουλίου – Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού
7 Ιουλίου – Αγίας Κυριακής
17 Ιουλίου – Αγίας Μαρίνας
20 Ιουλίου – Προφήτη Ηλία
26 Ιουλίου – Αγίας Παρασκευής
27 Ιουλίου – Αγίου Παντελεήμονα

Δεν λείπουν και οι γνωστές λαϊκές παροιμίες, όπως:

«Ο Αηλιάς κόβει σταφύλια και η Αγιά Μαρίνα σύκα.»

Ο Ιούλιος στην αρχαιότητα

Στην αρχαία Ελλάδα ο μήνας συνέπιπτε με το τέλος και την αρχή του αθηναϊκού έτους. Εκείνη την περίοδο πραγματοποιούνταν σημαντικές γιορτές προς τιμήν του Δία, του Απόλλωνα, του Ηρακλή και του Κρόνου, ενώ στην αρχαία Ρώμη ξεχώριζαν οι εορτές προς τιμήν της Ήρας.

Ο μήνας των καλοκαιρινών αναμνήσεων

Για τους περισσότερους, ο Ιούλιος είναι ο μήνας των διακοπών, της θάλασσας, των συναυλιών, των πανηγυριών και των βραδινών εξόδων. Είναι η εποχή που η φύση βρίσκεται στο απόγειό της και οι ελληνικές γειτονιές γεμίζουν μουσικές, αρώματα και εικόνες καλοκαιριού.

Το Messinia Radio εύχεται σε όλους έναν όμορφο, δημιουργικό και ξέγνοιαστο Ιούλιο, γεμάτο μουσική, χαμόγελα και αξέχαστες στιγμές!

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it