Αυτή είναι η λίστα με τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις!

0

«Καμπάνες» και «καμπανάκια» ακούγονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες παίρνουν νέες οδηγίες για τα πρόστιμα που πρέπει να επιβάλλονται από το περασμένο καλοκαίρι για τη μη έκδοση αποδείξεων, για «πείραγμα» στις ταμειακές μηχανές, για τη μη διαφύλαξη των φορολογικών βιβλίων.

Αρχής γενομένης από τους επιτηδευματίες που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών διόρθωσε αλλά επ’ ουδενί αντιμετώπισε το πρόβλημα με τα χαμηλά πρόστιμα. Έτσι, όπως προκύπτει κι από την εγκύκλιο, κατ’ εφαρμογήν των νέων διατάξεων, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 500 ή 1.000 ευρώ ανάλογα εάν τηρούνται απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα, ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως του πλήθους και της αξίας των στοιχείων. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει κόψει 10 αποδείξεις, το πρόστιμο δεν διαφοροποιείται και μένει στα 500 ευρώ.

Ποιες πράξεις δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ; 
Ενδεικτικά νοούνται οι πράξεις του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), δηλαδή πράξεις που διενεργούν οι υποκείμενοι στο εσωτερικό της χώρας χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους (π.χ. γιατροί, ασφαλιστικοί πράκτορες, φροντιστήρια, κλπ), οι πράξεις που διενεργούν οι υποκείμενοι που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς του άρθρου 39 του Κώδικα ΦΠΑ (μικρές επιχειρήσεις), καθώς και οι πράξεις που διενεργούν κατηγορίες επαγγελματιών που εντάσσονται στα ειδικά καθεστώτα καταβολής του φόρου όπως του άρθρου 40 (Κατ’ αποκοπή καταβολής φόρου αλιείς, ιππήλατα οχήματα) του άρθρου 43 (Πρακτορείων ταξιδιών), του άρθρου 45 (Μεταχειρισμένων αγαθών).

Διαβάστε περισσότερα εδώ: iefimerida.gr

Share.

Leave A Reply