Γιώργος Μαζωνάκης-Μικής Θεοδωράκης | Πώς τους έφερε κοντά το μπουζούκι

0

Σημαντικοί καλλιτέχνες εκφράζουν, δημόσια, την στήριξή τους στην πρωτοβουλία του Γιώργου Μαζωνάκη για την προώθηση του μπουζουκιού

Πολύ μεγάλη ανταπόκριση, και μάλιστα από κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής, έχει η πρωτοβουλία, με τίτλο «Μπουζούκι. Οι ευαίσθητες χορδές» που ανέλαβε ο Γιώργος Μαζωνάκης σχετικά με την προώθηση του μπουζουκιού και τον επαναπροσδιορισμό του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει.

Μουσικοί, συνθέτες, τραγουδιστές, εκπρόσωποι του ελληνικού τραγουδιού, με διαφορετικές καταβολές ο καθένας, εκφράζουν, ο ένας μετά τον άλλο, την υποστήριξή τους στην προσπάθεια του τραγουδιστή με το μπουζούκι, τελικά, να αναδεικνύεται σε κομβικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο σύνολο των εγχώριων μουσικών δυνάμεων.

Γιώργος Μαζωνάκης - Μπουζούκι. Οι Ευαίσθητες Χορδές

Από τους πρώτους που έσπευσαν να ταχθούν υπέρ της πρωτοβουλίας του δημοφιλή τραγουδιστή ήταν ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος υπογράμμισε με νόημα: «Η αγάπη μου για το μπουζούκι φαίνεται από την κυρίαρχη θέση που του έδωσα στα τραγούδια μου και στην Λαϊκή Ορχήστρα μου. Από την εποχή των αγώνων μου κατά της βίας και του φασισμού, ο ήχος του συνδέθηκε με το μυαλό και την ψυχή μου. Δηλαδή στις εξορίες μου στην Ικαρία και στην Μακρόνησο. Εκεί βεβαιώθηκα ότι ο ήχος του ήταν ο ήχος του Λαού μας.

Με τη διαφορά ότι ο Λαός για μένα ήταν ο Λαός αγωνιστής, που έγινε μετά την ήττα Λαός – θύμα χωρίς να χάνει στο βάθος την περηφάνια του και την πίστη του στην ιστορική και πολιτιστική μας παράδοση. Κι αυτή είναι η διαφορά μου για όσους εξακολουθούν να γράφουν τραγούδια της διασκέδασης. Τα δικά μου ήταν και είναι τραγούδια της ψυχαγωγίας, δηλαδή της αληθινής ψυχής του Λαού. Γι’ αυτό και πάντρεψα την μουσική μου με ένα στίχο και μια ποίηση που να εκφράζει την ανωτερότητα του Λαού, που εξακολουθεί να ονειρεύεται και να πιστεύει».

Διαβάστε περισσότερα εδώ: protothema.gr


Share.

Leave A Reply