Κοριοί
Οι πιο επίμονοι εισβολείς δεν είναι άλλοι από τους κοριούς, τους οποίους ξεφορτωνόμαστε δύσκολα. Οι κοριοί κρύβονται σε μια γωνιά του σκελετού του κρεβατιού σας ή στα κουτιά αποθήκευσης κάτω από το στρώμα σας, αν όχι μέσα στο ίδιο το στρώμα σας. Εμφανίζονται περίπου μία φορά την εβδομάδα για να τραφούν με το αίμα σας πριν απομακρυνθούν ξανά.
Τα τσιμπήματά τους δεν μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες, αλλά ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού μπορεί να είναι αλλεργικό σε αυτά – από 20 έως 80 τοις εκατό, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2009. Η αντίδραση μπορεί να περιλαμβάνει επώδυνο πρήξιμο, φουσκάλες και κνίδωση, καθώς και κόπωση και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.
Πώς να προστατεύσουμε το κρεβάτι μας από τα ανατριχιαστικά έντομα
Στρώματα
«Ένα μεγάλο, παλιό στρώμα μπορεί να έχει σημαντική συσσώρευση ακάρεων σκόνης στο εσωτερικό του», λέει ο δρ. Νέιλορ στη βρετανική Telegraph. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε αυτό, λέει, είναι να αγοράσετε ένα κάλυμμα στρώματος που κλείνει με φερμουάρ γύρω από αυτό, μειώνοντας τις αλλεργικές αντιδράσεις και σταματώντας κάθε εκκόλαψη κοριού εν τη γενέσει της.
Ανώστρωμα
Ορισμένα υποαλλεργικά ανωστρώματα μπορούν να κρατήσουν τα ακάρεα της σκόνης μακριά από το στρώμα σας, αποτρέποντας μια μεγάλης κλίμακας συσσώρευση. Ωστόσο, τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά είναι το κλειδί. Οι φυσικές ίνες, όπως το μαλλί και τα πούπουλα, μπορούν να κάνουν τα ακάρεα της σκόνης να αισθάνονται, δυστυχώς, πιο άνετα.
Συνιστάται επίσης να έχετε ένα κάλυμμα που να είναι φιλικό προς το πλυντήριο, διότι αν οι κοριοί εισέλθουν στο σπίτι σας, θα πρέπει να πλένετε όλα όσα έχουν αγγίξει το κρεβάτι σας σε υψηλή θερμοκρασία.
Κεφαλάρια
Ενώ τα ακάρεα της σκόνης δεν θα εγκατασταθούν στο κεφαλάρι σας, καθώς δεν κοιμάστε σε αυτό, αποτελούν ιδανικό σπίτι για τους κοριούς «που συχνά τους αρέσει να κρύβονται πίσω ή μέσα στα κεφαλάρια», λέει ο δρ Νέιλορ.
Ευτυχώς, «οι κοριοί τείνουν να είναι πολύ προβλέψιμοι όσον αφορά το πού συγκεντρώνονται, καθώς εναποθέτουν φερομόνες που μπορούν να μυρίσουν και να επιστρέψουν». Έτσι, αν έχετε εντοπίσει κοριούς πίσω από το κεφαλάρι σας στο παρελθόν, φροντίστε να ελέγχετε εκεί περιστασιακά για να δείτε αν το πρόβλημα επιμένει. Καθαρίζετε και πάλι με ατμό και ηλεκτρική σκούπα.
Μαξιλάρια
Ένα αηδιαστικό γεγονός για τα μαξιλάρια σας: αν τα έχετε πάνω από δύο χρόνια, είναι πιθανό το ένα τρίτο του βάρους τους να αποτελείται από ζωντανά και νεκρά ακάρεα σκόνης και τα περιττώματά τους.
Το πλύσιμο των μαξιλαριών σας μπορεί να μειώσει την ποσότητα των ακάρεων και των περιττωμάτων τους στο εσωτερικό τους, αλλά σε κάθε περίπτωση, «θα πρέπει να αντικαθιστάτε τα μαξιλάρια σας κάθε πέντε χρόνια» για να αποφύγετε την ενοχλητική συσσώρευση ακάρεων, λέει ο Στίβεν Πρέτλαβ, καθηγητής βιώσιμης μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Roehampton.
Το 2005, ο καθηγητής Πρέτλαβ ηγήθηκε έρευνας σχετικά με τη δραστηριότητα των ακάρεων της σκόνης σε αστικά περιβάλλοντα. Τα μαξιλάρια μπορεί να είναι ένα από τα πιο μολυσμένα από ακάρεα μέρη των κρεβατιών μας, διαπίστωσε, επειδή τα ακάρεα που ζουν εκεί έχουν εύκολη πρόσβαση στα πρόσωπά μας και στο νεκρό δέρμα που αφήνουμε στα μαξιλάρια μας.
Συμβουλεύει να πλένετε τα μαξιλάρια σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή πιο συχνά αν έχετε κατοικίδια ζώα που θα μπορούσαν επίσης να αφήσουν ψύλλους στο κρεβάτι σας για να πηδήξουν και να σας δαγκώσουν καθώς κοιμάστε.
Διαβάστε περισσότερα:www.bovary.gr
Πηγή΅: www.bovary.gr