LIFESTYLE

Σφολιάτα με κιμά: Η πιο χορταστική επιλογή για το οικογενειακό τραπέζι

today27/10/2025 10

Φόντο
share close

Υπάρχουν φαγητά που έχουν τη δύναμη να φέρνουν την οικογένεια γύρω από το τραπέζι πριν καν σερβιριστούν. Ένα από αυτά είναι η πίτα με κιμά — ζεστή, αρωματική και λαχταριστή, με τη σφολιάτα να τυλίγει τη γέμιση σαν μυστικό που ανυπομονείς να αποκαλύψεις.

Οι πίτες είναι κάτι παραπάνω από φαγητό. Είναι εκείνες οι συνταγές που μοιραζόμαστε με αγαπημένους, που γεμίζουν το σπίτι μυρωδιές και φωνές, που θυμίζουν σπίτι, θαλπωρή και μεσημέρια χωρίς ρολόι. Αν λοιπόν ψάχνεις την πίτα που θα πρωταγωνιστήσει στο κυριακάτικο τραπέζι σου, αυτή η κιμαδόπιτα με σφολιάτα θα γίνει σίγουρα το νέο σου αγαπημένο comfort food.

Τι θα χρειαστείς (για 8–10 μερίδες)

(στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.)

  • 1 πακέτο έτοιμο φύλλο σφολιάτας

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (σπάλα)

  • ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο

  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

  • 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 2 σπόροι μπαχάρι

  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί

  • 1 ποτήρι ζωμό λαχανικών ή κρέατος

  • 1 φλ. καπνιστό τυρί, τριμμένο (όπως μετσοβόνε ή προβολόνε)

  • 1 αυγό, χτυπημένο

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε με τη γέμιση.
    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.

  2. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα αρωματικά.
    Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τη δάφνη και το μπαχάρι. Συνεχίζουμε για 5 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας.

  3. Σβήνουμε με κρασί.
    Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί και αφήνουμε 30 δευτερόλεπτα να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  4. Σιγοβράζουμε.
    Προσθέτουμε τον ζωμό, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει μια πλούσια, δεμένη γέμιση.

  5. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
    Όταν η γέμιση έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε το καπνιστό τυρί και το αυγό και ανακατεύουμε.

  6. Συναρμολογούμε την πίτα.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αέρας). Στρώνουμε στο ταψί το ένα φύλλο σφολιάτας, ρίχνουμε τη γέμιση, ισιώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.

  7. Ψήνουμε.
    Κλείνουμε καλά τις άκρες, χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια και ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.

  8. Αφήνουμε να “ξεκουραστεί”.
    Περιμένουμε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την κόψουμε. Ναι, ξέρουμε, είναι δύσκολο — αλλά αξίζει!

Μικρό tip

Αν θέλεις έξτρα γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγη πάπρικα ή θυμάρι στον κιμά, ή να αντικαταστήσεις το καπνιστό τυρί με γραβιέρα ή κεφαλοτύρι. Επίσης, συνοδεύεται υπέροχα με πράσινη σαλάτα με ρόδι και ρόκα ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Η συγκεκριμένη πίτα έχει όλα όσα χρειάζεσαι για ένα κυριακάτικο τραπέζι που μυρίζει φροντίδα: σπιτικό άρωμα, γεμάτη γεύση και μια δόση νοσταλγίας. Είναι από εκείνες τις συνταγές που γράφονται στο οικογενειακό τετράδιο και φτιάχνονται ξανά και ξανά, κάθε φορά με την ίδια αγάπη.

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it