play_arrow
City FM 103,8
play_arrow
ΔΙΑΥΛΟΣ 99.2 FM
play_arrow
Κανάλι 20 107,5
Υπάρχουν φαγητά που έχουν τη δύναμη να φέρνουν την οικογένεια γύρω από το τραπέζι πριν καν σερβιριστούν. Ένα από αυτά είναι η πίτα με κιμά — ζεστή, αρωματική και λαχταριστή, με τη σφολιάτα να τυλίγει τη γέμιση σαν μυστικό που ανυπομονείς να αποκαλύψεις.
Οι πίτες είναι κάτι παραπάνω από φαγητό. Είναι εκείνες οι συνταγές που μοιραζόμαστε με αγαπημένους, που γεμίζουν το σπίτι μυρωδιές και φωνές, που θυμίζουν σπίτι, θαλπωρή και μεσημέρια χωρίς ρολόι. Αν λοιπόν ψάχνεις την πίτα που θα πρωταγωνιστήσει στο κυριακάτικο τραπέζι σου, αυτή η κιμαδόπιτα με σφολιάτα θα γίνει σίγουρα το νέο σου αγαπημένο comfort food.
(στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.)
1 πακέτο έτοιμο φύλλο σφολιάτας
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (σπάλα)
½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
1 φύλλο δάφνης
2 σπόροι μπαχάρι
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
1 ποτήρι ζωμό λαχανικών ή κρέατος
1 φλ. καπνιστό τυρί, τριμμένο (όπως μετσοβόνε ή προβολόνε)
1 αυγό, χτυπημένο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ξεκινάμε με τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα αρωματικά.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τη δάφνη και το μπαχάρι. Συνεχίζουμε για 5 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας.
Σβήνουμε με κρασί.
Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί και αφήνουμε 30 δευτερόλεπτα να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σιγοβράζουμε.
Προσθέτουμε τον ζωμό, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει μια πλούσια, δεμένη γέμιση.
Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν η γέμιση έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε το καπνιστό τυρί και το αυγό και ανακατεύουμε.
Συναρμολογούμε την πίτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αέρας). Στρώνουμε στο ταψί το ένα φύλλο σφολιάτας, ρίχνουμε τη γέμιση, ισιώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Ψήνουμε.
Κλείνουμε καλά τις άκρες, χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια και ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
Αφήνουμε να “ξεκουραστεί”.
Περιμένουμε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την κόψουμε. Ναι, ξέρουμε, είναι δύσκολο — αλλά αξίζει!
Αν θέλεις έξτρα γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγη πάπρικα ή θυμάρι στον κιμά, ή να αντικαταστήσεις το καπνιστό τυρί με γραβιέρα ή κεφαλοτύρι. Επίσης, συνοδεύεται υπέροχα με πράσινη σαλάτα με ρόδι και ρόκα ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Η συγκεκριμένη πίτα έχει όλα όσα χρειάζεσαι για ένα κυριακάτικο τραπέζι που μυρίζει φροντίδα: σπιτικό άρωμα, γεμάτη γεύση και μια δόση νοσταλγίας. Είναι από εκείνες τις συνταγές που γράφονται στο οικογενειακό τετράδιο και φτιάχνονται ξανά και ξανά, κάθε φορά με την ίδια αγάπη.
Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO
ΓΑΦΗΤΟ συνταγή ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ
|
|---|
|
|

play_arrow
Dancing In The Flames The Weeknd
play_arrow
Se Periptosi Pou Anna Vissi
play_arrow
Bad Dreams Teddy Swims
play_arrow
Xiliometra APON
play_arrow
Koino Mistiko (feat. Lila) LILA
play_arrow
Messy Lola Young
play_arrow
I Adore You (feat. Daecolm) HUGEL, Topic & Arash
play_arrow
Gyrismos Christos Mastoras & Melisses
COPYRIGHT © 2015 - 2025 MESSINIARADIO.GR | POWERED BY SLAVE IT SOLUTIONS