play_arrow
City FM 103,8
play_arrow
ΔΙΑΥΛΟΣ 99.2 FM
play_arrow
Κανάλι 20 107,5
Στη δυτική όχθη του Μεσσηνιακού, εκεί όπου ο κάμπος κατεβαίνει μαλακά προς τη θάλασσα, απλώνεται μια ακρογιαλιά που δεν λέει να τελειώσει: Βελίκα, Άγιος Ανδρέας, Λογγά. Τρία ονόματα, μία σχεδόν αδιάκοπη αμμουδιά — και απέναντι, σε πρώτο πλάνο πάντα, ο Ταΰγετος.
Ο γιαλός αυτός είχε προσκυνητές πριν αποκτήσει παραθεριστές. Κοντά στον Άγιο Ανδρέα οι αρχαιολόγοι εντόπισαν, ήδη από τις ανασκαφές του 1915, το ιερό του Απόλλωνα Κορύθου — τόπο λατρείας που λειτουργούσε τουλάχιστον από τους γεωμετρικούς χρόνους, με αναθήματα χάλκινα και πήλινα. Αιώνες αργότερα, στον ίδιο χώρο υψώθηκε ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ανδρέα, που χάρισε το όνομά του και στο σημερινό ψαροχώρι. Όσο για τη Λογγά, το παλιό κεφαλοχώρι στο ύψωμα με τις ελιές, κράτησε για τον εαυτό της τη θέα και άφησε στο επίνειο το κύμα — μια μοιρασιά που στη Μεσσηνία τη συναντάμε συχνά και δουλεύει θαυμάσια.
Από την Καλαμάτα μέσω Μεσσήνης και Ριζόμυλου: η Βελίκα είναι περίπου 20 χιλιόμετρα (γύρω στα 25 λεπτά) και ο Άγιος Ανδρέας 38 (κάτω από τρία τέταρτα). Η πρόσβαση στην ακτή είναι παντού ελεύθερη.
Μια ακτή για όσους μετράνε το καλοκαίρι σε απογεύματα — όχι σε αξιοθέατα.
Συντάχθηκε από: messiniatravel
Άγιος Ανδρέας Βελίκα βόλτα Η βόλτα της ημέρας Μεσσηνία ταξίδι
|
|---|
|
|

COPYRIGHT © 2015 - 2025 MESSINIARADIO.GR | POWERED BY SLAVE IT SOLUTIONS